Селекционерът на Италия Лучано Спалети заяви, че носи отговорността за отпадането на „адзурите“ на 1/8-финалите на Евро 2024 след загуба с 0:2 от Швейцария. Според него бъдещето на тима се свежда до взимането на трудни решения. Спалети все пак намери и някои позитиви, включително излизането от трудната група, както и натрупания опит.

„Аз нося отговорност за случилото се, аз избрах състава. Това е част от процеса, в който опознавам играчите. Не съм доволен от представянето, което показахме тази вечер. Не съм доволен и от представянето срещу Испания. Отчасти съм доволен от другите два мача. Дадох почивка и промених отбора, докато в предишния мач се обвинявах, че не съм направил достатъчно промени, защото трябваше да запазим тази висока интензивност", каза Спалети.

„Това е част от процеса. Всички останали треньори имаха 20 мача начело преди това Европейско; аз имах само десет и винаги бяхме под обстрел - "трябва да побеждаваш, трябва да побеждаваш". Вероятно трябва да опозная малко по-добре отбора си, за да мога да наглася нещата по-добре. Освен това имахме редица играчи с контузии, на които разчитах", продължи специалистът.

„По отношение на интензивността бяхме под нивото и Швейцария заслужено победи. Бъдещето на отбора на Италия сега се свежда до вземането на трудни решения; трябва да имаме повече физика. Разполагаме с качество, но когато губиш интензивността в продължение на 90 минути, съвсем естествено е да се замислиш, че трябва да промениш нещата и да внесеш повече физика".

„Опитахме няколко неща на тези финали, но си тръгвам с идеята, че трябва да направя промени. Резултатът не е толкова катастрофален, колкото хората искат да го изкарат. Успяхме да преминем през една трудна група, въпреки че бяхме отбор без основа. Натрупахме опит на Евро 2024".

„Мисля, че отборът ни беше плах по отношение на интензивността на играта. Не успяхме да поддържаме високо ниво на интензивност. Когато не можеш да спечелиш топката обратно, като се има предвид, че не разполагаме с много скорост отзад, трябваше да им дадем пространство на терена. От време на време взимахме топката обратно, но не се справяхме добре със задържането ѝ“.

„Реших да заложа на един нападател, а след това избрах схема 4-3-2-1, но не видяхме нивото което трябваше да покажем, освен в първия мач и малко през второто полувреме срещу Хърватия. Когато сме принудени да играем на високо темпо, не можем да покажем качеството, което притежаваме", смята Спалети.

„Трябва да променим нещата, получихме футболна присъда и ще бъдем принудени да го направим. Няма виновни, защото отговорността е моя: тя никога не се стоварва върху играчите. Но аз не се страхувам.  От първия ден съм подложен на натиск, но съм много спокоен, когато се опитвам да се състезавам на това ниво“, каза още той.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS