Специално за dsport - Ролан Гарос през очите на Изабелла Шиникова

Инес Павлова Инес Павлова

Откритото първенството на Франция по тенис е специален турнир. Много от световните тенисисти го обожават, други се притесняват, но тази година Ролан Гарос е по-различен заради световната пандемия и мерките за COVID-19. Специално за Дарик радио и dsport.bg Изабелла Шиникова сподели своите емоции и изживявания в Париж.

Ето разказа на българската тенисистка:

Тазгодишният Ролан Гарос се провежда в условия на COVID–19. Всичко беше много различно, дори малко подтискащо, заради липсата на хора из комплекса, фенове, шум, емоции, всички наложени мерки и рестрикции. Аз бях много щастлива, че за пореден път, ще участвам на един от най-големите тенис турнири през годината. Големият шлем е мечта, цел, амбиция, гордост и радост за всеки състезател. Още повече, когато през изминалия сезон си останал 1 извън квалификацията, както се случи с мен. 

Преди заминаването си за френската столица, бях подложена на 2 теста. Първият 72ч. преди отпътуването и вторият, един ден преди качването ми на самолета. Въпреки че знаех че съм здрава и бях убедена, че тестът ми е (-), до излизане на резултатите, винаги си под напрежение. 

С кацането си в Париж, видях една много добра организация. Без много близък контакт с останалите пътници, ни осигуриха бързо напускане на препълненото летище. Посрещнаха ни топло, с характерното за французите галантно и учтиво отношение, към гостите. 

Всеки състезател, с придружаващото го лице, беше извозван до хотела, с официалния транспорт на турнира, в самостоятелна кола, при спазване на строги мерки за социална дистанция. Хотелът беше резервиран само за състезателите на Ролан Гарос. Той също отговаряше на изискванията наложени от противоепидемологичната обстановка в световен мащаб. Външни лица и гости, нямаше! Сградата беше в близост до символа на Париж – Айфеловата кула, която ни гледаше през прозорците, зад които стояхме, при строга изолация, до излизане на поредният тест срещу Ковид – 19, направен ни, при настаняването. Всичко беше направено за улеснение на състезателите. Тестовете се правеха на място, като медицински екипи, ни обгрижваха. 

Кортовете на комплекса, тази година бяха много добре подготвени. Чувствах се конфортно, тъй като ми допаднаха. В малкото ни предоставени дни, тренирах сериозно и се чувствах добре подготвена. Очаквах добро представяне. За съжаление, жребият не беше благосклонен към мен. Първи мач, срещу Марта Костюк – младата надежда на Украйна, не беше най-голямата ми мечта! Още повече, след 2 загубени двубоя от нея и силното й представяне на Открития шампионат на САЩ. Аз познавам Костюк и зная, че е в невероятна форма. Това нито ме смути, нито пък уплаши. Дори ме амбицира. Бях мотивирана да се боря за победата. Мачът започна с отявлено предимство за нея. Направих обрат, във втория сет, но не успях да продължа победната серия. Тя ме елиминира. Въпреки това, бях доволна от представянето си. За първи път, срещу този толкова силен противник, стигнах до 3 сетов двубой, с множество авантажи и равенства. Резултатът не е показателен. Това беше един равностоен, през цялото време, мач. 

Независимо от загубата ми в първи квалификационен кръг, за мен Ролан Гарос 2020г. остава емблематичен. Играх с много силен противник, дадох всичко от себе си и се борих до край. Разбрах, че пътят, по който вървя е правилният и рано или късно, с постоянство и много работа, положителните резултати ще дойдат!

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още