Спор морално ли е Григор Димитров да кандидатства за БНТЦ

dsport.bg

Спорът около бъдещия стопанин на Български национален тенис център (БНТЦ) продължава. След като преди дни стана ясно, че Григор Димитров и ТК "Хасково" са подали документи в конкурса на държавното дружество “Академика 2011” (с принципал Министерството на младежта и спорта) за кортовете в Борисовата градина и последва остра реакция пред dsport на вицепрезидента и бивш капитан за Купа Дейвис Огнян Илиев, днес темата продължи в предаването "Break point" по MAX Sport. 

Реакция относно желанието на Григор Димитров да вземе Националния тенис център

Мениджърът на първата ни ракета Георги Стоименов разясни плановете им, а от страна на БФТ, която последните години управлява Центъра, вицепрезидентът Мариана Печеян възрази и обяви, че това е неморално. 

Ето какво казаха двамата:

Мариана Печеян: "Има морална страна. Димитров и клуба в Хасково могат да участват, но защо трябва да влизат в тазинадпревара. Това е срамота, искате да унищожите федерацията. Човек, който има милиони в джобовете си купува земя и си прави академия. Защо трябва да го месиш Григор в цялата тази работа? Кажете кой ще инвестира, Григор или?! Ако беше Григор, той щеше официално да си го каже. Кажи, че Хасково си иска това в твое лице, не го бъркай Григор. Защото Григор ако искаше да го прави, официално щеше да каже неговите най-добри намерения и да каже „Аз искам да правя това и това на тези кортове“. БФТкъде да отиде? Логиката е това, това е моралната страна. Оттам идва конфликтът. Не е морално. Пред 2017-та вие обявихте, че Григор ще прави академия в Хасково, вижте си сайтовете какво обявихте и искам да попитам къде е тази академия,  какво развихте, какви са резултатиете, какви международни турнири има в Хасково, каква инвестиция сте направили? Преди една година ние сме подали документи за преразглеждане на договора ни за наем на кортовете. Имаше три начина за действие - или да подпишем за една година като наем, или да поискаме дългосрочно наемане, но за това трябваше да има конкурс. Именно това е причината в обявата да се визира срок от20 години, защото инвестициите в тениса не са евтини. Най-важното е, че БФТ е с нестопанска цел, не генерираме приходи, докато при тях нещата са различни. Нашата дейност е социална, огромна и с програми за развитието на децата, хората с увреждания. Те си искат да си правят частен бизнес, а ние сме потърпевшите. 5 лв ралика в конкурсите и може цялата работа може да отиде на вятъра. Стоименов има 90 декара в Дряново и му предлагам там да направи собствени кортове. Хасково обаче какви деца и резултати имат?! Хасково са две сдружения и са на минус. Каква работа имате да вземете кортовете на БФТ? Няма да стане! Има морална страна! Това е сърцето и душата на тениса и вие искате да ликвидирате. Трябва да има морал. Чакам Стоименов да се откаже и да си стиснем ръцете!“.

Георги Стоименов: „Преди около две седмици се появи обява за конкурса за отдаване под наем и преди около седмица приблизително ТК „Хасково“, заедно с Григор, решиха че могат да участват. Решението им за участие беше подкрепено от условията за конкурса, които не са правени от тях. В този конкурс може да участват само сдружения с нестопанска цел и БФТ отговаря на всички условия. Важно е да се отбежи, че принципалът ММС поставя федерацията в конкуренция с нейните членове. Може да има и още клубове, които да са участвали в конкурса. Не разбирам как цялото това настроение, което е насочено срещу Григор защото той не е участвал в създаването на конкурстната документация. Защо Григор е специална цел срещу когото сте се насочили? Обидно е да се твърди, че Григор нищо не знае за този проект. Това, което Григор иска да направи там, заедно с ТК „Хасково“, е да се направи един хубав тенис клуб, който да е наистина с добро качество на предлаганата услуга, който ще обслужва еднакво добре както любители, така и състезатели по тенис. Нека не забравяме, че съществена част от предложението е голяма част от кортовете и часовете, които са за определените места ще бъдат използвани за т.нар. допълнителна инвестиционна дейност т.е. допълнителна контрибуция от страна на ТК „Хасково“ за безплатно обучение на децата, които са в училищата, които принадлежат на Общината, към които са тези кортове, както и национални състезатели. За академия никой не е говорил! Можем да направим нещодобро. Преди три години Григо изпрати писма до Столична Община, Президентството и Министерски съвет с желанието и идеята да направи академия със значителна инвестиция, но Григор не е получил отговор на нито едно от тези писма до момента. Защо БФТ не протестира веднага след излизането на конкурса, а след като се каза, че някой участва в него?!“.

Григор Димитров отказа участие в Атланта

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още