Спортната ни Академия - обединител на Балканите

НСА „Васил Левски“ обедини балкански спортни университети и факултети за създаване на регионална мрежа за спортна наука и образование

dsport.bg

Ректори, заместник-ректори и декани на 12 спортни университети от 8 балкански държави подписаха в НСА Рамково споразумение за сътрудничество между спортните университети и факултети и създаването на регионална мрежа за спортна наука и образование. Към тях ще се присъединят и колегите им от Албания с ден по-късно.

Събитието предшества откриването на Втория международен научен конгрес „Приложни науки в спорта“, съвместно с Първи балкански научен конгрес „Физическо възпитание, спорт, здраве“, което ще бъде  по време на тържественото честване на Деня на Академията – 15 ноември.

Всички участници приветстваха инициативата на спортната Академия и с подписите си под документа сложиха началото на съвместното сътрудничество за създаване на реални условия за развитие на спортната наука и спортно образование на Балканите.

Ректорът, проф. Пенчо Гешев, сподели в приветственото си слово основните мотиви в идеята за създаване на регионалната мрежа и изрази убеждението, че взаимната работа ще издигне на по-високо ниво спортната наука  в региона. „Като първа стъпка на нашето сътрудничество ние предлагаме на ротационен принцип всяка година един от нашите университети да бъде домакин на конгрес, на който да дадем възможност за участие на най-добрите научни експерти, с най-качествените публикации. Следващата важна стъпка е със специални срещи на тези форуми нашите близки и сродни институции да допринесат за разширяването на обмена на студенти и преподаватели“ – допълни проф. Гешев.

Заместник-ректорът по научната и международна дейност на НСА, проф. Татяна Янчева, която е и вицепрезидент на Конгреса, изрази надеждата, че с подписването на споразумението ще се очертаят перспективите за по-задълбочено сътрудничество.

„Надявам се, че със създаването на регионална мрежа за спортно образование и наука, която учредяваме днес, пред нас се очертават нови перспективи и възможности и да покажем, че Балканите не са само проблемна зона. Днес ние доказваме, че Балканите могат да бъдат изключително силни заедно. Ние даваме примера със съвместното провеждане на двата конгреса и се радваме, че обединението е факт“ – допълни проф. Янчева.

В подкрепа на предложението на НСА за провеждане и ротационно домакинство на ежегоден балкански конгрес се направиха веднага заявки за следващите няколко години от Университета в Белград за 2020 г., от Университета в Ниш за 2021 г., от Университета в Риека за 2022 г и  Националния университет за физическо възпитание и спорт в Букурещ за 2023 г, когато ще се чества и 100-годишнината на институцията.        

Българските висши училища, подкрепили и подписали Рамковото споразумение за сътрудничество между балканските спортни университети и факултети са: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още