Спортният министър с шокиращи разкрития: Платени са 15 млн. за салони - няма пари, няма салони

dsport.bg

Спортният министър Радостин Василев гостува в студиото на Нова телевизия в предаването „Карай направо“. Той разкри за изключително сериозни нарушения, които са установени в министерството. Едно от най-фрапиращите е изплащането на над 15 млн. лева авансово за изграждане на физкултурни спортни салони в училищата, като към днешна дата няма нищо изградено, а парите ги няма.

„През 2020 са сключени договори за изграждане спортни физкултурни салони в училища на различни територии. Около 15 млн. лева са изплатени авансово, като до ден днешен само на няколко места е започнал етап на проектиране. Нямаме нито един салон, няма възстановен нито един лев на срещата. При анализа на договорите екипът на министерството и аз установихме, че гаранциите по договорите са изтекли. Ние тук виждаме класически пример на автомагистрали. Изплатили сме 15 млн. лева и една година по-късно всички договори са изтегли без никакво изпълнение, с малко проектиране, а парите ги няма и салоните ги няма. Тепърва ще разберем къде са парите. Възложил съм искане за възстановяване на всички средства, които сме платили авансово“, каза Василев.

„Няма салони, няма и пари. Година и няколко месеца никой не знае къде са парите. Искам от тези фирми, които имат свързаности помежду си, за да възстановят ресурсите в министерството. Има лица, които е трябвало да извършат дейности, които не са извършени. Май двете страни са се разбрали да няма салони, но парите да бъдат платени. Ще искам да се търсят отговорните лица. Пример за безобразие. Разговарях по темата с министър Рашков, премиера и финансовия министър.

Аз не мога да разследвам, но не би представлявало проблем да са тайна, след като дадем документация. Ако възстановят средствата проблем няма, но ми се струва, че трудно ще се случи. Фирмите не са големи и са създадени преди самите поръчки“, каза още Василев.

Всяко нещо, което се е случвало през последните 12 години в спорта не се е случвало по определени правила и начин, а се е случвало по вторични заповеди на някой по телефона или устна. Постоянно получавам отговор „тук е така“ – от децата до спорта за високи постижение, отчетност на федерации и т.н. Срам е за системата на спорта, че базите са в такъв вид след толкова много години. Толкова откраднати и изчезнали средства нямаме нищо. Оттук нататък спортната инфраструктура трябва да се подновява. Ще се опитаме да възстановим основни и най-тежки инфраструктурни проекти“, допълни още той.

Радостин Василев разкри и за други проблеми в министерството. „Изисквам документ по казус, който е много актуален и този документ трябва да е при нас, но него го няма. Някой го е дал на ръка на друг човек и този документ не знаем къде се намира. Органите, които ни съдействат ще достигнат до някои неща, които са притеснителни и може да се стигне до законосъобразни действия“, заяви той.

Той коментира и ситуацията в Българския спортен тотализатор. "Поканих съвета на директорите на БСТ и изисках документи. Те ги представиха в срок и от тях се разбира, че от последните 6 години 4 са били на загуба, а след това има 2 години с 8 млн. и 11 млн. печалба през 2020 и 2021 година. Изслушах ги. Обясних им, че изпълнявам в момента коалиционно споразумение и тяхното освобождаване е политическо решение, защото искаме да разберем защо 2 години след национализацията на лотариите БСТ не реализира печалба отива и е нормална търговска практика на повечето от лотариите в държавите", заяви Василев

Радостин Василев: 30 години се делим на ЦСКА-Левски, грозни-красиви, затова сме на последно място в Европа

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още