Стадионът в Мюнхен ще бъде осветен в цветовете на дъгата като знак срещу хомофобията и нетолерантността

dsport.bg

Кметът на Мюнхен Дитер Райтер ще изпрати писмо до УЕФА с молба за разрешение стадионът в града да бъде осветен в цветовете на дъгата като знак срещу хомофобията и нетолерантността, когато Германия играе с Унгария в сряда на Евро 2020. Райтер заяви за агенция ДПА, че "това е важен знак за толерантност и равенство."

В регионалния парламент бе взето единодушно решение, че на 23 юни “Алианц Арена” ще свети в цветовете на дъгата като протест срещу ограничаването на гей правата в Унгария.

“Мюнхен е ангажиран с многообразието, толерантността и истинското равенство в спорта и в обществото като цяло“, се посочва в декларацията, подкрепена от всички партии в градския съвет.

Стана ясно, че освен стадиона в цветовете на дъгата ще бъде осветена и сградата на кметството в баварската столица.

Съвсем наскоро управляващата партия в Будапеща – Фидес, оглавявана от министър-председателя Виктор Орбан, прокара пореден закон, цензуриращ и ограничаващ хомосексуалните, включително забрана на обсъждането на ЛГТБ-теми в училищата в страната.

Законът очаквано предизвика бурни протести и остри реакции в Европейския съюз, а правозащитници сравниха наложеното вето с дискриминационния руски закон от 2013 г.

Именно заради това Германия реши да изрази символично несъгласието си с политиката на Орбан – футболистите от Унгария ще играят на стадион, оцветен като знамето на ЛГТБ.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още