Станилия Стаменова: Мястото ми е във водата, не искам да водя борби

dsport.bg

Мястото ми е във водата, не искам да водя борби. Това заяви световната и европейска шампионка на 200 м кану Станилия Стаменова в „Пресклуб България“. Състезателката отговори на БФ Кану-Каяк след пресконференцията миналата седмица, а темата отново бе свързана с изявлението на Стаменова в социалните мрежи за липсата на финансиране от страна на федерацията. На събитието присъства адвокат Камелия Тодорова и бившият състезател по кану-каяк Димитър Петров.

„Договорът на Станилия Стаменова до август 2020 година, този договор не е трудов, за това по него няма отношения работодател-работник. Тези условия са абсолютно различни от тези в Кодекса на труда. Води до липса на средства и до намаляване на шанса й за класиране на Токио 2020. Реално средствата не достигат до нея. Федерацията е получавала дълги години средства от нейните успехи, благодарение на което е закупено оборудване – а тя в момента не може да го използва“, обясни адвокат Тодорова.

„Моите уважения към възрастта на г-н Дамян Дамянов, но аз бях отказан от спорта от федерацията – от 2012 съм неизменен шампион, с над 40 медала в местното кану. През 2019 стигнах два финала в две различни дисциплини, след това не бях изобщо потърсен от БФ Кану-Каяк. Поканиха ме на среща, на която им казаха, че много държат на мен, но не могат да ми осигурят финансиране. Денис Димитров – европейски вицешампион на едноместен каяк. Напусна клуба си и замина за Германия, тренира с няколко шампиона, които не са на централизирана подготовка. Заедно със Станилия решихме да пробваме двойка микс – именно след като ни забелязаха да тренираме, лодката ни беше взета. По думите на Федерацията, тези лодки са „безсмислени“, каза Петров.

„Завършила съм средното и висшето си образование с отличен. На 22-годишна възраст почвам да се занимавам с кану-каяк. На третия месец подготовка записвам шесто място на Европейско първенство. Световен шампион, три пъти съм европейски шампион. Това не мисля, че може да бъде постигнато чрез капризи, но с много труд, лишения и отдаденост. Единственото, което искам, е да имам подкрепа да продължа. Аз нямам цялото кралско войнство, с което той се яви на миналата пресконференция (б;р – Дамян Дамянов). Днес до мен стои най-работливият състезател – Димитър Петров. Относно договорните ми отношения с БКФФ – какво е юридическото основание на Федерацията да бъде анексиран договорът. Договорът ми изтече през август 2020, не знам защо не бе подновен. Една от причините е, че съм отказала участие за Световната купа. Финансирането съм си извоювала на определените за тази цел състезания. За мен това е изключителна обида към всички треньори – „След като е изчерпан ресурсът от треньори в България, редно ли е да назначава треньори без квалификация“. Приемат ме навсякъде с отворени обятия, има дузина хора, които стоят зад мен“.

„За първи път от години насам имам изготвен календар какво и как да тренирам. Българският флаг е символ на национална принадлежност. Откакто съм състезател, неизменно съм в световния елит. БФ Кану Каяк не успя да развие женското кану, за да имам аз конкуренция. Изключително благодарна съм на всички треньори – проблемът е във финансовите условия, които Федерацията им предлага. Единственото, което желая, е да имам необходимите условия, за да продължа с тренировъчния си процес. Бих искала да дам пример с треньорите на Петър Мерков и Ваня Гешева. Има по-голям шанс да умра от глад, отколкото да се удавя. Гребният канал е спортен център, стопанисван от Община Пловдив. А на канала в Пловдив, където водата най-рано замръзва, освен да се карат кънки на лед, друг спорт не може да се практикува. Финансирането на спорта на кану каяк  – аз, Мирослав Кирчев, Ангел Кодинов и още две-три момчета. Благодарим на ММС и министър Кралев. Надявам се, че в края на месец май, ще мога да зарадвам абсолютно всички Вас с една квота“, започна Стаменова в отговор на Федерацията.

Тя обясни, че иска да продължи работи с Ева Пашева и че многократно е водила разговори с Федерацията. „Аз съм с Ева Пашева, лицензиран треньор, който е специалист по кану-каяк. Когато имаш треньорска квалификация, не си специалист само по кану или по каяк, ставаш специалист в самия спорт. Желанието ми е да работя с нея в следващите месеци. Може би причината е във финансовата рамка, която Федерацията предлага. Те предлагат едни 700 лв без осигуровки и трудов стаж. Аз съм се опитвала да водя многократен диалог с тях – колко обаждания съм имала към г-н Дамянов за подкрепата му. Те са се отлагали във времето или срещите са били без нужните предложения. Разбира се, че искам диалог с тях, да се разбера с тях, но за да си мълча една година, след като буквално съм изоставена, след като желаят да се подготвям на децентрализирана подготовка, отказват да ме финансират, не продължават договора ми. Диалогът го е имало“.

Стаменова е уверена във взимането на квота за Токио 2020 въпреки малкото време на разположение за подготовка. „Шансовете ми за взимане на квота са големи. Конкурентките неведнъж съм ги побеждавала. Имам много неща, които мога да подобря в технически план. На селекцията ноември месец за национален отбор дадох лични постижения на 1000 и 2000 м при твърдение, че не съм тренирала, това означава, че все още мога да се развивам. Дори и да ме уволнят, аз ще продължа да го правя“.

„Договорът е прекратен на 1 ноември по документи, след като са ми изплатени неизползвани отпуски. Става въпрос за трудов договор като треньор в клуба, а не за договор по програмата. Това, че ми е отдадена лодка – клубът ми осигури лодка, защото имахме разговор с УС на Федерацията на 29 декември, в който им казах, че в следващия сезон желая да ми бъде закупена лодка, която отговаря на килограмите ми и подходяща лодка с ниски бордове, която е използвана от моите конкурентки. Използвам лодка модел от 2009. На предолимпийската седмица в Токио аз пробвах такъв модел, който е много устойчив. Такава лодка съществува в Спортен клуб Тракия, те казаха, че ще ми я предоставят да я пробвам. В деня, който си подадох молба към Спортен клуб Георги Демирев, патронът на хангара беше сменен и треньорът от клуба ми се обади и ми каза, че председателят на клуба г-н Мерков е преместил всичките ми лодки в националния хангар на БФ Кану-Каяк, аз нямам достъп към тях, да се обърна към Федерацията. Всичко добро желая на г-н Дамянов с едно пожелание да не губи такива атлети като Димитър Петров на 19 г., който е отказан от Федерацията. На квалификации за световни и европейски първенства се появяваме с по една лодка“.

„На 1 ноември ми беше прекратен договорът. Казаха ми, че няма възможност повече да ми предоставят заплата, затова искаме да прекратим трудовия си договор с теб. За да покажем, че сме в добри отношения, беше прекратен по взаимно съгласие. Аз не получавам заплата като състезател. От договора ми като треньор и от договора от Министерството. След август месец е прекратен договорът с министерството, след ноември беше прекратен договорът с клуба“, обясни тя по отношение на прекратените договори“.

„Аз съм един спортист, който трябва да тренира. Аз не искам да водя борби, има целеви средства, които се отделят от министерството за мен – единственото ми желание е да стигнат до мен, да бъда подкрепена и да може нормално да протече тренировъчният процес с новия клуб. Трансферният прозорец на картотекиране на даден състезател е средата на февруари – все още не съм член на този русенски клуб, те имат желанието и възможностите, предоставят условия да се готвим, имаме общи цели“, каза още Стаменова.

На въпрос на дали би потърсила помощ от ММС, световната и европейска шампионка отвърна: „Смятам, че предстоят срещи с министерството на спорта, надявам се на помощ от тяхна страна, този конфликт да бъде потушен и спокойно да продължим работата си. Разбира се, ако не бях оптимист, няма да съм тук и да продължавам да се боря. Защо трябва да се боря с хора, които трябва да помагат. Получава се патова ситуация. Аз имам подреден тренировъчен процес и вярвам в постигането на добри резултати“.

Относно чисто спортно-техническото си състояние, тя коментира: „Миналата година заради пандемията трябваше да бъдем откъснати, аз съм намирала начини, но най-вероятно те не са били най-добрите за подготовката. Възпалих дискова херния. Потърсих помощта на специалист, беше ми помогнато, показан е пътят, в който трябав да се възстановявам. Тези контузии идват от едностранната работа в кануто. Когато няма баланс, от десет години съм специалист в кануто, и имам проблеми с тези хернии. Предпочетох да не обострям подготовката си. А да обърна внимание да тренирам плуване, да греба от другата страна, да намеря баланса, за да намеря цикъла, когато трябва да се натисне максимално в посока Олимпийски игри“.

Тя призна, че работи с кондиционен треньор от няколко месеца. „С кондиционен треньор работя от няколко месеца. Като тренировъчни лагери и чисто технически, тези неща предстоят да се обсъждат с новия клуб и новия треньор. Отделно, този клуб и треньор са запознати с програмата ми, направена от кондиционен треньор. Всеки голям треньор или спортист работи с кондиционен треньор по дадения спорт. Изграждам качества и имаме визия как да направим форма за определени състезания. От тук следва треньорът да определи къде ще бъдат лагерите и какви занимания ще има. Ева Пашева е треньор, който е свързан със Спортното училище в Русе. Един такъв треньор не може да отсъства повече от 20 дни, тъй като ще бъде заменен. Може да бъде треньор само на децентрализирана подготовка”.

„Конкурентките ми, с които се боря, имат огромен екип зад себе си, тренират през зимните месеци в Маями, в Португалия, в Анталия. Последната световна шампионка в Хавай в момента, аз с тези хора трябва да изляза и да съм конкурентноспособна. Прекарвайки четири часа в тези условия без подкрепата на Федерацията. Наистина не е много професионално. Ако министерството одобри децентрализирана подготовка, което е моето желание, има компромисен вариант в студения месец да тренирам с конкурент – имам предложения от няколко отбора, които са в медалите на световния спринт, така че това също е вариант. От Китай, от Русия, но те ще се подготвят в Анталия, така че не е проблем. Този вариант е изпробван, но не ми е позволено да го ползвам, защото изборът ми на треньор – Нина Мекерешка, тя никога не е била кануистка. Тя има група от 40 кануиста, има разнородна група от различна скорост, можех да тренирам с тях, но не ми беше позволено. Няма конфликт с Нина, тя пожела да прекрати взаимоотношенията си с мен, защото не иска да спира развитието ми“.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ