Станимир Стоилов: Към Левски вековен, да добавим Левски народен

Томислав Русев Томислав Русев

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде ексклузивно интервю пред Дарик радио и dsport, в което говори по най-интересните теми и въпрос, свързани със „синия“ клуб.

„Левски не е стабилизиран достатъчно. Има нов изпълнителен директор, който може по-добре от мен да отговори. Левски се стабилизира, но Иво Ивков може да каже по-добре. Регулярно се плащат заплати. Имам уверението, че след Нова година всички ще получават заплата редовно, което е супер. Да не почваме да мешаме нещата. Факт е, че Левски не е решил финансовите си проблеми и всеки да решава кой както може, без да минаваме границите.

„Трябва първо да благодарим на хората, че Левски съществува. Феновете държат Левски над повърхността. Ще кажа едно нещо, което ми харесва. Към песента Левски вековен, да добавим народен. Дано тази идеята да се осъществи, да имаме единство и да вървим напред. Всяко нещо, което е добро за Левски, аз ще го подкрепя от сърце“.

„Аз лично мисля, че може да е нов революционен модел. Различията, които има между фракциите винаги ги е имало, но Левски е по-особен. Ако се случи това сдружение, всеки ще е член на клуба и ще може да избира президент. Първо трябва да се изчисти документално и няма да има за какво да се спори. Общността на Левски ще реши кой ще е президент. Радвам се, че ще има дискусия и всеки левскар има право на мнение стига да не е на лична основа“, заяви Станимир Стоилов по повод модела на управление, при който феновете могат да участват пряко в управлението на клуба.

„Със Сираков сме много добре. Ние и двамата работим прекалено лесно по една причина. Имаме единомислие за Левски. Спазваме левскарските принципи и имаме уважение един на друг, всеки си гледа задълженията. Успяхме да освободим Сираков от ангажиментите след идването ми и на Иво Ивков. Всеки хвана своите улички и започнахме да решаваме проблеми“.

„Моят апел е и към БФС и към държавата. Боби Михайлов може доста по-усилено да иска пред държавата да се помогне на клубовете с базите. Имаме три терена за първия отбор и една недовършена козирка. След още някоя година ще е много скъпа. Трибуната е прекрасна. Мисълта ми е, че трябва да се търси решение и ще се обърнем към всякакъв вид институции. Ако Левски завърши козирката, има на 60% готов стадион. Ще сме най-близко след Лудогорец до построяването на наш стадиона“.

„Аз съм си казал моето мнение за Боби Михайлов. Не отричам и Бербатов и под никаква форма не го критикуван. Просто това е нашето мнение. Левскари сме, за да се подкрепяме“.

„Абсолютно поддържам моята теза, че искам да дадем пример за поведение в България. Не ме притеснява, когато съдиите бъркат. Притеснява ме, когато си затварят очите за обиди и грубости. Ще имат цялата ми толерантност, докато съм треньор в България. Както аз вземам решения, така и те трябва. Често се правим, че не виждаме и чуваме. Притеснителна тема е отношението към треньорството в България. Имаше преди години инициативи. Вината е у нас треньорите. Останахме 4-5 човека, които плащахме членски внос и това бяхме тези, които работим в чужбина. Всички други си намериха извинение. Този синдикат трябва да се възобнови. Не може да оставяме една от най-важните професии да стои в миманса и фенските решения да се спускат на треньорите“.

„Не обичам да гледам в нивата на противника. Трябва да се създаде уважение към треньорите. Важното е когато избират треньора, собствениците да мислят повече, отколкото да уволнят някой след два месеца. Моят апел е да има по-голямо търпение. Дайте шанс да се работи. Който обещава резултати, е лъжец“.

„За Левски не мога да не обещая трофей. Трябва да има във витрината, по възможно най-бързия начин. Всички трябва да направим всичко възможно, така че Левски да спечели трофей. Не трябва да е дълго. Ако играем добър футбол и сме един от най-добре играещите отбори, ще съм най-щастливият. Ако моят отбор играе като Украйна вчера, ще съм щастлив“.

„Преговаряме първо по мое желание с част от младите играчите. Ще им бъдат вдигнати възнагражденията. Всеки, който покаже добро ниво, ще бъдат проведени разговори с него. При нас не зависи само от желанието, ами и от намирането на финансовото решение".

Стоилов не пропусна да говори и за Казахстан, където прекара много години като треньор: „Казахстан е изключително позитивна страна. Те са позитивни към всичко – спорт, музика, политика. Участието на Астана в Шампионската лига беше подкрепено от целия Казахстан. Феновете ни ръкопляскат. 20 - 30 000 човека събираше стадионът за мачове от първенството, а за Европа веднага 30 хиляди и викаха за нас. Има изключителна солидарност и позитивизъм. Голямо уважение към спорта и футбола. Почти няма негативизъм“.

„Там не трябва да повтаряш два пъти, много са дисциплинирани. Думата на треньора е повече от закон. Ако му каже „Днеска трябва да дойдеш в 12:00 часа“, не пита защо“.

„След като съм работил почти пет години в тази държава, тя е втората ми футболна родина. Астана стана вторият ми клуб, който истински обичам. Хората бяха много уважителни. Няма да забравя отношението. Без значение дали от противниковия отбор или от нашия“.

„Беше огромен успех влизането на Левски в ШЛ. Радвам се, че Левски беше първи. Това показва колко напред е бил клубът. Всичко разрушихме. Надявах се на втора ШЛ, когато беше мачът с БАТЕ Борисов. Левски ставаше БАТЕ Борисов на България“.

„Причината за връщането бяха основно загубата на всякаква надежда на привържениците. Ще се опитам да променя клуба по левскарския начин. Знам, че отговорността е голяма. Тя ми тежи, но работата не ме притеснява. Гарантирам, че Левски ще е горд на терена и ще се надиграва с всички отбори, които и да са“.

„Идването ми е, за да спасим всички Левски. Ще се предам, ако видя, че хората около мен се отказват или не искат да развиваме клуба. Това ме съмнява, че ще се случи. Негативни резултати няма да ме откажат. Надявам се да си тръгна от Левски, когато е спасен финансово и играе добър футбол. Аз обаче няма да си тръгна, а ще се преместя в сектор А просто“.

„Треньорът трябва да се оценява първо по начина му на работа, отношението му към клуба и към развитието на отбора, след това как играе той. Резултатите трябва да са на последно ниво. Добрият стил на игра рано или късно ще доведе до позитивни резултати“.

„Нямам играчи, от които съм разочарован. Иво Ивков преговаря с други спонсори. Обещавам да докарам новите играчи по-рано. Преговорите със Сонко бяха много напрегнати, защото трябваше да убедим, че Левски не е този Левски, който не плаща. Наложи се до 12 през нощта да включим наши хора, агенти, за да помогнат да убедим играча, че Левски ще е коректен и това е следващото стъпало в неговата кариера. Ще се опитаме да изчистим имиджа на Левски. Трябва да подобряваме с всеки изминал ден представянето на терена. Ако Левски започне да играе привлекателно, по-лесно ще привличаме играчи“.

„Аз казах на първата пресконференция моето мнение, че всички фенове трябва да се подобрим. Всеки има право да взима решения. Надявам се с годините тези проблеми да изчезнат. Комуникирам с всички фенове на Левски. Като някой дойде и ми каже, че е левскар, веднага подавам ръка. Ние се караме, но винаги намираме решение“.

„Не трябва да обещаваме големи неща, трябва да работим. Обещавам на всички левскари работа и честност. Няма да ги наруша тези неща. Искам денонощно развитие. С подобряването на условията за работа, трябва да мислим и за храненето и качеството на тренировките. Това са елементарни неща за европейските отбори. Колкото е важна тренировката, толкова е важно храненето и възстановяването. Напредваме, опитваме се да подобряваме всичко в клуба. Съобразяваме се с всичко. Имаше доста по-скъп вариант за подготовка в Дубай. Преценихме, че в Анталия имаме достатъчно добри условия. Където пестим - пестим, където не трябва да пестим - не пестим. Трябва много да инвестираме в играчите. Трябва да сме много внимателни в селекцията. Няма гаранция, че всички футболисти ще се аклиматизират, но до този момент голяма е успеваемостта. Ще спазваме левскарския принцип. Аз не се плаша от жребия за купата, другите трябва да се плашат от Левски“, завърши Станимир Стоилов.

Станимир Стоилов: Бързо решавам проблемите с футболистите, намалихме музиката в съблекалнята

Левски на лагер в Анталия за един месец

Мъри Стоилов: Надявам се да имаме яснота около селекцията до края на годината, искам планът да е 2023 г.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още