Ще могат ли феновете да чуват комуникацията между ВАР и главния съдия?

dsport.bg

През следващата седмица представители на Международния борд на футболните асоциации (IFAB) се събират в Белфаст, където ще се взимат важни решения, свързани с употребата на ВАР в Англия.

Цялата идея на системата за видеоповторения е да е в помощ на справедливата игра. Тя помага на реферите да взимат правилните решения много по-често. Феновете обаче започнаха да не харесват новата система.

Привържениците, наблюдаващи футболния мач, нямат никаква представа какво се случва при взимането на решенията. Единствено голям екран на стадиона индикира, че ВАР преразглежда ситуацията, а главният рефер притиска слушалката към ухото си, очаквайки помощ от свои колеги на километри от него, които са заели местата си в тъмна стаичка. Зрителите нито чуват, нито виждат как се взема окончателното решение, не знаят да се радват ли или не, след като любимият им тим е отбелязал гол.

От IFAB първоначално категорично отказваха варианта съдийската комуникация да се излъчва на стадиона, тъй като това би довело до още повече напрежение върху реферите. Напоследък обаче дискусия по темата е в дневния ред на IFAB. В някои спортове подобна практика вече съществува, така че няма да е нещо напълно ново.

Статистика от първите 26 кръга на Висшата лига показва, че ВАР е незачел 42 и зачел само 9 гола.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още