Бившият национал на България Стилиян Петров даде специално интервю в Спортното шоу на Дарик Радио, в което коментира предстоящия „Мач на надеждата“, който ще се проведе на 6 септември от 17:00ч. на Националния стадион „Васил Левски“.

„С нетърпение чакам „Мача на надеждата“. Може би една възможност да се сбогувам с българските фенове. Оказаха ми невероятна подкрепа. За мен беше истинска гордост да обличам националната фланелка“, започна Стилиян Петров.

„Честит рожден ден на един голям човек, един голям треньор, който има огромен принос за моето развитие. Не се страхуваше, човек с око, виждаше таланта на един футболист. Успя да ни даде път“, каза той за рожденика Димитър Пенев.

„Разбира се, че е трудно да се организира такъв мач със звезди, които са ангажирани постоянно. Идват, за да направят специален празник за българските фенове. С някои съм играл рамо до рамо, с други съм водил битки на терена. Други дават времето си, без никакви изисквания, знаят какво значи за мен тази битка, можем да вдъхнем подкрепа. Имам екип от млади хора, които са ентусиазирани да създадат едно невероятно събитие за хора, които искат да създадат невероятна атмосфера, да сме обединени за добро“, продължи той.

„Да, приемам този мач за бенефис. Кариерата ми не завърши, както исках. Давах всички тези лишения, допълнително труд, каквото давах за националния, това ми беше отнето. Болезнено е. Трябваше да се разделя с нещо, което обичам, но ми се даде шанс да се боря за нещо по-важно – здравето и живота ми. Получих невероятна подкрепа от българските фенове, които съм радвал. Благодарност към тези хора, които дадоха подкрепата си за мен. Давал съм много за тях. Не бях от големите таланти, но имах дисциплина, себераздаване – нещо, което никой не може да отнеме от един футболист“, добави Стенли.

„Когато се развиваш като футболист, винаги можеш да се поправиш, да се адаптираш, но битката в живота ти дава съвсем друго препятствия и трудности. Имаш един шанс и трябва да се концентрираш. Нищо не те подготвя за една такава битка. Една битка, в която навлизаш в незнайното. Аз преминах през неща, през които не съм очаквал, че човешка психика може да премине през такова нещо. Подкрепата на всички тези фенове ми дадоха сили да продължавам да се боря и да покажа, че с воля и дисциплина могат да се печелят тези битки.“

„Психологическата подкрепа е едно от най-силните неща. Аз и моята съпруга имаме фондация. Не е трудно да говоря по тази тема, дори е  много по-лесно. С този мач стават 10 години от създаването на фондацията. Не всеки търси финансова подкрепа, има хора, които търсят емоционална. Не само тези, които страдат от тези болести, а и тези около тях“, сподели бившият национал.

„Децата ми не помнят много от моите мачове. Когато бях диагностициран с левкемия, първото нещо, което им излизаше, когато търсят, е мъката, болката. Те израснаха с болката, а не да ме гледат как играя футбол. Децата вече тичат по-бързо от мен. Ще има още големи футболисти, още по-големи имена. Имаме план на действие. Екипът работи много усърдно, много динамично, за да има програма, тези звезди да направят шоу. Всички тренират усърдно. Приели са каузата и този мач присърце. Говорих с Христо Стоичков, той не ми даде дори да спомена какъв е мачът, само каза да му кажа дата и „Там съм“. Тези звезди дават безвъзмездно своята подкрепа. Събраните средства ще бъдат показани къде отиват, къде се помага, къде се използват. Ще бъдат показани пред обществеността. Всички спонсори и партньори искат да видят какво става с техните средства. Преговаряме с няколко болници. Имам среща и с хора, които са вътре в системата. Не е цветуща ситуацията. Преди да започнем с всичките процеси, ще бъдат обявени пред обществеността.“

„Процесът за закупуване на билети е много лесен, продажбата върви много добре, има невероятен интерес. Искам да благодаря на всички, които се включват безвъзмездно. Когато е за нещо добро, благородна кауза, българите можем да се обединим и да бъдем полезни. Селтик направи за мен един такъв мач, първият след болестта, бях напълнял, за мен беше шок да изляза пред 65 000 човека, пееше целият стадион, показахме, че ние българите можем да сме обединени. Не съм плакал в доста от моментите в моята битка. Единствено плаках, когато ми обявиха диагнозата, когато потвърдиха диагнозата, чувствах се сам, безпомощен, защото без да има значение какво означава това лечение, всички бяха навели глави. Тогава си казах, че няма да плача и следващият път, когато плаках, беше на „Селтик Парк“, разкри той.

„Съпругата ми е невероятен човек. Жена с истински ценности. Някога се чудиш дали си направил правилния избор, тя е жена, която знае кога да те притисне, да те подтикне и с нежна ръка да си сложи ръката на рамото и да те успокои. Жена, която даде нейния си живот, живота на децата си, за да оцелея. Трудно е да си намериш половинката, но тя е един диамант, който се бори за семейното щастие, лоялна съпруга, която възпитава децата перфектно“, сподели Петров.

„Когато бях малък и исках да постигна това, което постигнах, за мен беше невероятно удоволствие и гордост, когато хората говориха за Стоичков, Борислав Михайлов, Красимир Балъков, Емил Костадинов и т.н.“

„Разбира се, аз съм много добър приятел с Джак Грийлиш, играх с него, бях помощник, когато той пробиваше в първия отбор на Астън Вила, бях му треньор в отбора до 21 години, един уникален характер и човек с голямо сърце, не крие негативните си неща, но играе на световно ниво. Той разказва, че Гуардиола има съвсем различни изисквания. Не се разчита само на индивидуалните качества, но сега е основен играч. Те са свикнали на режим, при Джак Грийлиш се виждат само негативните неща. Когато той пие, пие, когато се забавлява, се забавлява, но знае какви са изискванията, за да играеш на топ ниво. Тренирал съм с него. Сутринта тренира, отива преди всички, тренира с отбора, прибира се вкъщи, връща се, има йога, има силата да играе 10 сезона, Това е голямата разлика, той знае, че това е неговият режим. Затова те поддържат това ниво. Психологията е нещо голямо. Имал съм възможност да играя с огромни професионалисти. Ако видиш как води подготовка Джеймс Милнър, ще разбереш защо на 37 години продължава да играе. Младите футболисти се критикуват, че слушат чалга, не спазват режими и аз не бях режимлия, но си промених начина на мислене в чужбина. Британците знаят, че, за да са най-добрите, трябва да са постоянни. Постоянството изисква много лишения, много труд. Те искат повече и повече.“

„Когато си чужденец в друга държава, трябва да се доказваш и да си три пъти по-добър, трябва да работиш тройно повече, да си тройно по-концентриран и да не им дадеш шанс да стъпят на терена. Когато преминах от Селтик в Астън Вила, аз изпаднах в много трудна ситуация, 4 месеца не играех, във футбола всичко се променя за секунда, но когато си постоянен, можеш да използваш този момент“, сподели бившият капитан на Вила.

„Имена, които съм личен приятел с тях, те знаят колко е важна тази кауза за мен, знаят, че с тяхното идване ще помогнат за една кауза и всички можем да сме обединени. Нямаше проблем с уреждането на стадиона, реакцията беше моментална, без проблеми. Това е стадион, на който съм преживял много – от първата повиквателна, стъпването с националната фланелка, гордостта на баща ми. Винаги ще имам респект към това място. Надявам се да е пълен стадионът, искрено ще се радвам. Тези, които ще подкрепим, тези, които се събуждат с цялата си болка, ще им дадем една подкрепа. Която ще им даде шанс да получат подкрепа. Това ще е последният ми мач, ще създадем запомнящо се събитие и за хората, които ще говорят за това събитие дълги години. Животът върви, със съпругата ми имаме общ бизнес, работя за Sky Sports, имам ангажименти към УЕФА, част съм от подкрепата на Димитър Бербатов. Два дни подред играх футбол и не мога да ходя. Димитър и Мартин Петров се поддържат много добре също. Илия Груев много ми помогна в Монтана. Показа ми как да си професионалист, да се грижиш за тялото си. Всички се поддържат. Наско Сираков само в наказателното поле ще го слагаме. Ще има още имена, които ще бъдат обявени допълнително. Когато каниш действащ футболист, трябва да има застрахователна полица. Всеки един ще пристигне. Медиите ще имат достъп до тези хора. Ще е доста интересно. Хората, които са с тази болест, не са сами. Мачът ще даде надежда на всички, които минават по този път“, завърши Стилиян Петров.

Три от големите имена в българския футбол ще участват в ‘‘Мача на надеждата‘‘

Капитанът на Астън Вила идва в България за ‘‘Мача на Надеждата‘‘

Легенди на Челси, ПСЖ и Ливърпул са новите имена за ‘’Мача на надеждата’’

Балъков подкрепи ''Мача на Надеждата'', Джо Коул, Шей Гивън и Стюърт Даунинг идват в София на 6 септември

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS