Легендарният български футболист Христо Стоичков направи първата копка и даде старт на строежа на нов спортен комплекс в Пловдив заедно с кмета на града – Здравко Димитров. На церемонията присъстваха над 150 души, сред които и много деца, които чакаха да се снимат и да получат автограф от носителя на Златната топка.

Проектът предвижда изграждането на осем спортни игрища, които ще се намират до Езикова гимназия „Пловдив“ в квартал Кършияка. Те ще бъдат ползвани от детско-юношеската школа на ФК Марица.

Първият етап на проекта е на стойност 7 млн. лева, като ще има две големи игрища  с размери 110 х 73 метра, както и терени за мини футбол. Идеята е, те да бъдат ползвани от академията на ФК Марица, откъдето именно е тръгнал най-великият ни футболист.  На терена от 50 дка ще има игрища на открито за футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, тенис, както и фитнес на открито. Очаква се строежът да бъде завършен преди края на 2023 година, като по план строителните дейности трябва да приключат до 210 дни.

„Нека да направим така, че да се гордеем, че сме от квартал „Кършияка“. Аз съм започнал да тренирам на тези игрища и затова искам този нов комплекс да бъде използван от всички младежи в тази част на Пловдив. Важно е те да могат да спортуват, защото във възрастта между 14 и 17 години ние губим нашите деца и те спират да се занимават със спорт. Затова съм благодарен, че се реализира този проект, защото без такива бази няма как да искаме да създаваме големи спортисти, с които после да се гордеем. Хубаво е, че тези игрища са до гимназията, за да може след училище учениците да не ходят по кафенетата, а да дойдат да тренират. Мисля, че този проект е един подарък за всички хора тук“, заяви Христо Стоичков.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS