България завърши европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана с най-гръмкия си успех през новия век. Националите спечелиха първо място в отборното класиране - вече не само при мъжете, както миналата година, а и в общата подредба, което не се бе случвало в историята на родното вдигане на тежести.

Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, като общо с тези в отделните движения, отличията на страната ни набъбнаха до феноменалните 23, от които 13 златни.

В класирането по нации България стана убедителен победител, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че страната ни участва само с 13 състезатели, а изпревари държави с по 17, 19, че и 20 представители.

За последно петима шампиони България има през 1992 година в унгарския град Сексард, когато Севдалин Минчев, сегашният национален треньор Иван Иванов, Николай Пешалов и Йото Йотов печелят в първите 4 категории, а Кольо Колев добавя златото при най-тежките. Там титлата на Пешалов е паметна, защото е спечелена с успех над феномена Наим Сюлейманоглу, който макар и по лично тегло е победен. Най-значимият български успех на европейско първенство е през 1987-а в Реймс, когато седмина национали печелят злато – Севдалин Маринов, Митко Гръблев, Стефан Топуров, Михаил Петров, Александър Върбанов, Асен Златев в първите шест поредни категории и покойният вече Антонио Кръстев при супертежките.

На изминалото първенство в Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите. В състава на селекционера Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато.

„Историческият успех в Албания е два пъти по-ценен, защото е въпреки цялата агресия срещу националния отбор и специално срещу Иван Иванов. Те бяха без подкрепа, без дори разбиране на многото проблеми, стоварили се връз тях напоследък. Наложи се да платим с лични средства участието на световното за мъже м.г., след това отказахме домакинство на европейското, както и участие на младежкото световно, което ни лиши от няколко медала. Поздравявам състезателите, старши треньора и останалите от щаба, които бяха подложени на безпрецедентен и непредизвикан натиск в последните месеци. А може би трябва да поздравим и Неделчо Колев, който след всичко сторено дотук срещу щангите в последната година, излезе да награди българските медалисти сега в Тирана,“ смята Ариф Маджид, избран за президент на Българската федерация и все още невписан в съда заради юридически хватки вече повече от година.  

Крайно класиране по нации – Тирана 2022

Класиране само в двубоите:

                         Зл.   Ср.  Бр.  Общо

 1. България       5     1    2    8

 2. Украйна        2     4    1    7

 3. Армения        2     3    2    7

 4. Турция         2     3    2    7

 5. Италия         2     2    0    3

 6. Франция        2     0    2    4

 7. Грузия         1     3    2    6

 8. Норвегия       1     0    1    2

Класиране общо с движенията:

 1. България      13     5    5    23

 2. Украйна        7     9    5    21

 3. Турция         6    10    7    23

 4. Италия         6     2    2    10

 5. Франция        5     2    2     9

 6. Армения        4     9    6    19

 7. Грузия         4     7    5    16

 8. Норвегия       4     0    1     5

Още една титла за България! Христо Христов е европейски шампион

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS