Щутгарт не знае за кого е платил 8 милиона

Иво Стефанов Иво Стефанов

През август Щутгарт брои 8 милиона евро на Париж ФК за нападателя Силас Вамангитука или поне така си мислят в германския клуб. Тези дни стана ясно, че всъщност отборът от Втора Бундеслига не знае кой е купил.

25-годишният талантлив африкански нападател има фалшива самоличност. Авторитетното издание „L’Equipe“ предоставя обширен материал за бившия футболист на Париж ФК.

Привържениците на Париж ФК не са забравили Вамангитука, който вкара 11 гола в Лига 2 през миналия сезон. Миналото лято нападателят получи много оферти. Заинтересовани от него бяха много елитни отбори от Франция, които в крайна сметка се отказаха от голмайстора, защото цената му беше твърде висока, но и заради съмненията в неговата идентичност.

Le plus petit de tous marc 4:31

A post shared by Silas Wamangituka (@silas_wamangituka_14) on

Въпросът е: „Кой е той? Дали това е Силас Вамангитука или Силас Мвумпа Катомпа?“ Това са въпросите, които порталът започва да задава.

La joie du buteur 10eme but de la saison

A post shared by Silas Wamangituka (@silas_wamangituka_14) on

Президентът на ФК Матет Макс Моки Нза-Нги твърди, че Силас е променил самоличността си.

Историята на този футболист започва по улиците на Киншаса, където той е забелязан на 12-годишна възраст от Блек Маунтейн Спорт, академия, създадена от бившия френски национал Никола Анелка.

Psaume 23

A post shared by Silas Wamangituka (@silas_wamangituka_14) on

Оливие Белеси бързо се превръща в негов съветник. Този конгоански адвокат има близки отношения с братя Пингиси, които работят с Никола Анелка. Любопитна подробност е, че Белеси представляваше и Юсуф Мулумбу. Бившият играч на Пари Сен Жермен подаде жалба срещу Белеси за „фалшификация и използване на фалшификати и измама“.

Вамангитука за първи път играе във ФК Матет, клуб с близки връзки с академията на Анелка. В началото на 2018 година Белеси предложи играча на Монпелие, откъдето го насочиха към Але, който е техен партниращ клуб. Силас изигра шест мача и вкара един гол. След това премина в Париж ФК. През август 2018 година направи своя професионален дебют. Кога става интересно? През есента на 2018 година президентът на ФК Матет Макс Моки Нза-Нги се свързва с Белеси и с генералния мениджър на Париж ФК Пиер Дреоси с предложение. В един от имейлите, до които достига „L’Equipe“, той заявява: „Предлагаме споразумение заради трансфера на нашия играч Мвумпа Катомпа Силас в клуба Париж ФК под името Силас Вамангитука.“

Ръководителят на ФК Матет е сигурен, че Вамангитука е не друг, а Мвумпа Катомпа, играч, който се присъединява към неговия отбор през 2015 година, след като играе за два други клуба в Киншанта – АС Мантонг и ЕС Грас. Футболистът е роден на 6 октомври 1998 година. Този нападател играе на национално ниво за ДР Конго, но тази идентичност изчезва от лицето на земята вече повече от две години.

Младият футболист се сдоби с нови документи в началото на 2018 година, когато като свободен агент се премести във Франция.

Самоличността на Вамангитука показва, че той е роден на 6 октомври 1999 година. Приликата в снимките на двамата играчи е поразителна, но защо е тази промяна на идентичността? Изглежда, че тази промяна му позволява да се присъедини към Але без трансферна сума, докато той всъщност има договор с ФК МК. Когато той подписва с Париж ФК в началото на 2018 година той има паспорт с името Силас Вамангитука. Когато през юни 2017 година кандидатства за шенгенска визи, за да може да влиза в Европа, той прави това от името на Силас Мвумпа Катомпа.

Изглежда, че президентът на ФК МК Макс Моки Нза-Нги се е опитал да се възползва от тази афера. В замяна на неговото мълчание той иска компенсация от 10% от следващ трансфер на играча, който е реализиран от Париж ФК.

Regard de tueur trop malin

A post shared by Silas Wamangituka (@silas_wamangituka_14) on

Генералният мениджър на Париж ФК Дреоси потвърди, че това се е случило, но в нито един момент френският клуб не е платил пари на конгоанския отбор или на неговия президент Макс Моки Нза-Нги. „Имахме всички необходими документи, паспорта на Силас, разрешението му за пребиваване. Всички беше наред за нас. Ако има проблем, той е възникнал в Конго. Трябва да проверите там. След това този президент ни изпрати още едно писмо, за да обясни, че той е постигнал устна договорка с ФК Матет. Определено имаше предвид финансова договорка. Както и да е, с африканските клубове това често се случва. Щом играчът играе силно, всеки има своя дял...“, коментира Дреоси пред L’Equipe“.

В ДР Конго съмненията относно самоличността на футболиста съществуват отдавна.

„Бих искал да го извикам в националния отбор, но не мога. Има проблем с паспорта“, каза треньорът на отбора Кристиян Нсенги-Бием.

Германският клуб все още не е коментирал официално излязлата информация.

Силас Вмангитука има четири гола от началото на сезона с екипа на Щутгарт.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още