Super Bowl LIV - мач за 17,2 милиарда долара

Бойко Димитров Бойко Димитров

17,2 милиарда долара! Толкова пари ще се завъртят за един ден в американската икономика. Причината е проста. Тази нощ предстои най-чаканият мач в Щатите - Super Bowl LIV. В 01:30 часа българско време един срещу друг на терена ще излязат тимовете на Канзас Сити Чийфс и Сан Франциско 49ърс. Арена на сблъсъка пък е ултрамодерният "Хард Рок Стейдиъм" в Маями, който през 2015 година бе реновиран за над 350 милиона долара.

Мачът за титлата в американския футбол е един от най-чаканите от феновете в страната през годината. Това е така, тъй като освен невероятно шоу този двубой гарантира и огромен приход за всички в Щатите. Според данните тази година мачът ще бъде наблюдаван от близо 194 милиона души в Америка. Всеки един от тях пък ще похарчи 88,65 долара през деня, което прави 17,2 милиарда само за 24 часа! За сравнение - през миналата година в икономиката на страната са се завъртяли 14,8 милиарда. Изследванията също така са категорични, че 80% от феновете, които ще гледат двубоя между Канзас Сити и Сан Франциско планират да похарчат парите си за храна. 9% пък ще инвестират в нов телевизор, 8% смятат да предекорират у дома, а 6% възнамеряват да си купят нови мебели. 

Super Bowl е любим ден на американците и поради друга причина. Събирането с приятели за мача. Официалните данни сочат, че това е денят, в който се изяжда най-много храна след Деня на благодарността. Според Асоциацията на птицепроизводителите в деня на мача се изяждат 1,25 милиарда пилешки крилца. Освен това се изпиват над 120 хиляди литра бира. Също така феновете изяждат близо 4 000 тона пуканки и 13 000 тона чипс.

Огромният интерес носи радост не само на производителите на храна и напитки. Половинминутен рекламен клип по време на мача струва 5,6 милиона долара. Затова и всички големи компании се надпреварват да успеят да вземат малко рекламно време. Очаква се тази година общата сума, която се дава за реклама по време на двубоя да бъде над 336 милиона долара. Това е така, тъй като около 40% от домакинствата в САЩ ще гледат именно този мач. В крайна сметка, според изчисленията, около 1,25 милиона души ще се обадят на началниците си утре, за да кажат, че са болни. 

Затова и Super Bowl е най-голямото спортно събитие в САЩ - хем хората се забавляват, хем икономиката върви. И то стремглаво напред. С 17,2 милиарда за само ден. 
 

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още