Световният шампион на 100 м Крисчън Коулмън ще пропусне Олимпиадата в Токио догодина, след като бе наказан за две години за нарушаване на правилата за местонахождение, съобщиха от Атлетическия съюз по интегритет (АИЮ). Коулмън, който за малко избегна санкция миналата година за пропускането на три допинг теста, бе временно наказан от АИЮ през юни. Американският спринтьор бе „с временно преустановен от участие във всякакви състезания статус“.

Припомняме, че Коулмън, който за малко не бе наказан още миналата година заради три нарушения на антидопинговите правила за „уведомяване на местонахождение“ през 2018 и 2019, разкри през юни детайли за последния си пропуснат тест в Туитър. Най-бързият човек на планетата, който записа време от 9.76 сек, за да спечели златото на 100 м на миналогодишното световно първенство в Доха, сподели, че не е успял да обжалва откритието на АИЮ, че е пропуснал тест на 9 декември, 2019.

Емоционалното изявление на Коулмън в Туитър бе придружено от копие на формалното известие от АИЮ за пропуснатия тест. 24-годишният лекоатлет избегна наказание преди миналогодишния световен шампионат през септември, след като стана ясно, че е нарушил на три пъти правилата за уведомяване на местонахождение в рамките на 12-месечен период. Трите провинения на спринтьора са от 6 юни, 2018, 16 януари, 2019 и 26 април, 2019. Въпреки това, Коулмън успешно обжалва, че първият пропуснат тест е трябвало да бъде върнат със задна дата до първия ден от четвъртината – 1 април, 2018, което означаваше, че трите му пропуска изпаднали от въпросния период от година.

Но новината, че Коулмън е пропуснал нова среща с хората, провеждащи тестовете през декември, означава, че неговите нарушения през януари и април миналата година влизат вече в сила. Според антидопинговите правила на УАДА, всяка комбинация от три пропуска при уведомяване на местонахождение – пропуснат тест или предаване навреме – в рамките на 12-месечен период, може да бъде наказана с две години лишаване от участие в състезателни мероприятия. Забраните могат да бъдат съкращавани при смекчаващи обстоятелства. „Мисля, че опитът на 9 декември е умишлен, за да пропусна тест. Не ми казвайте, че съм пропуснал тест, ако се появявате на вратата ми без моето съгласие и знание“, започна той тогава в изявлението си в Туитър.

Американецът сподели, че хората, провеждащи тестовете са дошли, докато той пазарувал за Коледа, което можело да бъде удостоверено от банковите извлечения и касови бележки. „Бях повече от готов и наличен за тестване, и ако бях получил телефонно обаждане, щях да проведа теста и да продължа вечерта си. Разбрах за теста на следващия ден – 10 декември, 2019 от АИЮ, когато получих и доклада за пропуснат тест от нищото“. В доклада на допинг контрола, публикуван от Коулмън, се казва, че човекът е пристигнал пред апартамента му и не е получил отговор след „няколко, силни почуквания в рамките на всеки 10 минути“ в разстояние на един час. Звънец до вратата на Коулмън бил натиснат, но не се чул звук.

Не е бил направен опит за свързване с Коулмън по телефон, според документа. „Свързвали са се с мен по телефон абсолютно всеки път до момента, когато е ставало въпрос за тест. Буквално – нямам представа защот сега беше различно. Той дори каза, че не е могъл да чуе звънеца, тогава защо не ми се обади?“. Коулмън добави, че е бил тестван два дни по-късно. „Бях тестван няколко пъти след това, дори по време на карантината. Но, разбира се, това няма значение, и фактът, че никога не съм взимал допинг също няма значение“, завърши той в социалните мрежи.

Дисциплинарният трибунал на Световната атлетика наложи забрана на американския спринтьор за две години със задна дата от 14 май, 2020.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS