Световният тенис се тресе след разкритията за тото мафия

dsport.bg

Международна схема за уреждане на мачове в тениса разкри съвместно разследване на германското издание „Die Welt“ и германската национална телевизия „ZDF”. Според експертите, само през 2018 г. през различните тото схеми в тениса са развъртени 1,6 трилиона евро. В скандала е замесен поне един играч от топ 30 в света. Общо над 100 професионални тенисисти от тура са свързани с нелегалните залози, които според информациите са ръководени от мафията.

Разследване на ФБВ е в ход на нов скандал за уреждане на мачове в тениса, който се е разиграл в цели седем страни.

Проучването е показало, че са замесени 135 играчи, като един от тях минава за световна звезда. Той е част от Топ 30 на АТР и има няколко спечелени турнира. Разследването е обхванало няколко държави, включително Белгия, Испания, Франция и САЩ. Стигнало се е до намесата на ФБР, което се е свързало с белгийските разследващи. На този етап не се споменава името на нито един от уличените тенисисти, които са замесени в скандала за нагласяване на мачовете.

Германската национална телевизия „ZDF” е получила информация за нелегална мрежа, която е свързана с арменска мрежа за залагания.

„Става дума за арменска мафиотска мрежа за залагания, която е разпространена в седем държави в Европа и беше интелигентна. Измамата е в голям мащаб“, заяви пред „ZDF” заместник главният прокурор на Белгия Ерик Бишоп.

„Не само измерението е огромно, но и системата на манипулаторите е много стройна. Организацията е много добре функционираща и действаща с огромен размах. Има хора, които се занимават само със сметките в заложните компании, други „изпират“ парите, а трети контактуват с играчите. Стотици малки суми понякога се залагат на манипулираните мачове, като са замесени професионални тенисисти. Всяка манипулация би довела до десетки хиляди евро печалба“, добави Бишоп.

Потвърдено е, че в схемата е замесен тенисист от топ 30. Неговото име обаче не е разкрито. Според разкритията той е спечелил три титли от ATP Tour. Не е ясно как играчът е свързан с разследването и какви обвинения ще бъдат повдигнати срещиу него.

Германски тенисист потвърди незаконната операция през разследващите. Ето защо историята е разкрита първи в Германия. Твърди се, че информаторът не е сред топ играчите в страната. Разследванията продължават в Испания, Белгия, Франция и САЩ.

През последните години ръководните органи в тениса обещаха да се борят с уреждането на мачове след съвместния доклад на „BBC“ и „Buzzfeed News“, който бе публикуван през януари 2016 година, в който се твърди, че спортът има проблем с корупцията. След това излезе още един доклад, който оповести, че има 72 съмнителни мача през първото тримесечие на 2019 година. Бе отбелязано намаление с 40% в сравнение с 2018 година, когато през първите три месеца имаше общо 121 сигнала.

Освен заместник главния прокурор на Белгия, никоя друга държава не е коментирала публично разследването за уреждане на мачове.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още