Бившата световна номер 3 при жените Елина Свитолина заяви за АФП, че се надява един ден да се завърне и да види своята осемдесетгодишна баба, която е блокирана в черноморското пристанище на Одеса след началото на руската инвазия на Украйна. „Надявам се, че това ще приключи един ден и ще мога да се върна и да я видя“, каза тя.

27-годишната тенисистка говореше седмица, след като тя и футболната легенда и носител на Шампионската лига Андрий Шевченко бяха попитани в обаждане по Зуум от президента на Украйна Володимир Зеленски да станат посланици за United24. Благотворителната инициатива бе създадена от лидера на воюващата страна за събиране на средства за покриване на най-належащите нужди на Украйна – защита, медицинска помощ и новоизграждане на страната, която бе опустошена, след като руският президент Владимир Путин даде начало на атаките през февруари.

Свитолина очаква първото си дете – момиченце, през октомври с френската тенис звезда при мъжете Гаел Монфис, но сподели, че хубавите новини са по-скоро изключение на фона на притеснението й за нейните членове на семейството, които остават в Украйна. Родителите и братът на Свитолина успели да напуснат, но баба й Тамара, нейният чичо и семейството му остават в Одеса. Градът, с милион население, е под руска блокада и е изолиран.

Свитолина, полуфиналистка на Уимбълдън и Ю Ес Оупън през 2019, добави, че е особено тежко за поколението на баба й, което станало свидетел и на нацистката окупация през 1941. „Трудно е за възрастните хора да преминат през още една война. Дефицитът на храна, оставането в дома или в мазето в продължение на дни…за тях е изключително стресиращо и много, много тежко от психическа гледна точка. Опитвам се да поддържам връзка с нея в Одеса и да й помагам с каквото мога. Тя бе твърде възрастна, за да си тръгне“. Тя каза още, че баба й има своя спасител. „Тя е с котката си, която казва, че е най-големият й защитник! Чичо ми и семейството му не живеят далеч от нея. Виждат се, когато е възможно да напуснат къщата, и това е голяма помощ. Нашите приятели също помагат като доброволци“. Въпреки че не е живяла в Украйна от години насам, Свитолина заяви, че „я чувства като свой дом“ и е посещавала страната 3-4 пъти на година.

Желанието й да помогне на родината си идва и от намесата на други водещи спортни личности като колегата й тенисист Серхий Стаховски и мениджъра на Шериф Тираспол Юрий Вернидуб, които се завърнаха, за да се бият за страната. „Много от приятелите ми се върнаха и взеха оръжия, за да защитават страната. Толкова много хора страдат в момента и заради това смятам, че чрез United24 можем да направим нещо, което ще помогне на всички украинци, войници и деца в нужда. Това е малка част, която се надяваме да направи разликата“.

Свитолина призна, че е била нервна, когато се присъединила към бившия селекционер на Украйна Шевченко за разговора със Зеленски. „За мен беше голяма чест и наистина бях толкова притеснена, колкото никога не съм била. Дори когато бях полуфиналистка на Уимбълдън не бях толкова угрижена“. Тя и Шева ще съберат средства чрез благотворителни каузи и публикуването им чрез социалните мрежи. Свитолина обаче не може да участва в демонстративни мачове поради бременноста си. Тенисистката каза, че „мисията“ й е поне да последва лидерството на Зеленски. „Той ми даде тази надежда, че ще спечелим тази война, че ще се справим с това. Точно заради това с неговия пример той дава всичката тази надежда на украинците. Това е огромен пример на уважение за президента Зеленски за неговата смелост в това, че остана в страната. Той надмина всички очаквания“.

Свитолина допълни, че след няколко месеца на война и край, който не се вижда, е било важно хората да останат фокусирани върху конфликта. „Има толкова много болка в сърцето ми, като виждам колко много градове са унищожени и колко много млади и стари хора загубиха животите си в един момент. Те се нуждаят от помощ и аз мога да бъда тази, която може да добави частица помощ в океана за тях“, завърши украинката. 

Dsport е и във Viber! Присъединете се и бъдете преди всички

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS