Тенисът май се завръща под формата на независими турнири

| Тенис | Емил Евтимов

Професионалният тенис е спрян заради пандемията от коронавирус, но някои независими организации планират провеждането на различни турнири, които да дадат шанс за практика на състезателите, както и емоции за феновете.

Според „The Telegraph“ на 1 май в Германия ще започне Tennis Point Exhibition Series – надпревара, която ще включва 32 мача в рамките на 4 дни в клуб в германската област Рейнланд-Пфалц, където правителството смекчи ограничителните мерки и позволи провеждането на турнира, ако здравните норми в периода на пандемия бъдат спазване.

В турнира ще участват осем състезатели като най-изявените са местните Дъстин Браун и Яник Ханфман. Състезатели от топ 100 няма да има, а разбира се, няма да има и зрители. Мачовете обаче ще бъдат излъчвани и ще бъдат налични за залагане.

В същото време треньорът на Серина Уилямс Патрик Муратоглу обяви планове за създаването на Ultimate Tennis Showdown – петседмични серии в неговата академия във Франция. В нея състезателите ще бъдат от по-висока класа като началото ще даде сблъсък между №10 Давид Гофен и №103 Алексей Попирин на 16 май.

Програмата ще включва 10 мача на седмица, излъчвани онлайн, без зрители и с „минимум служители“ на място.

„Предлагаме нов и иновативен подход, насочени към по-младата тенис аудитория. UTS е лига, концентрирана около играчите и затова включва система на разпределяне на приходите между играчите“, сподели Муратоглу.

Тази надпревара обаче зависи от смекчаването на мерките от страна на френското правителство като към момента извънредното положение е поне до седмица преди началото на сериите.

Подобна инициатива обмисля и академията на Рафа Надал, откъдето по идея на самия Надал предложиха елитните играчи да се съберат на комплекса и заедно да тренират и живеят с възможност и за приятелски мачове, които да бъдат излъчвани по целия свят.

Още в събота пък във Флорида започна подобен демонстративен турнир, в който участие взима и българинът Адриан Андреев.

По време на пандемия: Започна тенис турнир с българско участие

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още