Теодор Бачев беше избран за капитан на България за Купа Дейвис. Националите посрещат Мексико на 5 и 6 март в зала „София". Помощник треньор на България е Валентин Димов.

Теодор Бачев е роден на 7 април 1963 г. в София. Като състезател e дългогодишен национал на България и участник в Купа Дейвис. Шампион от Държавни първенства във всички възрастови групи при юношите от 12 до 18 г. През 1979 г. е четвърти на отборното Европейско първенство за юноши до 16 г. Участник на Игрите на добра воля в Москва през 1984 г.

Капитан на България за Фед Къп през 1996 г. Първи и дългогодишен треньор на Любомира Бачева - бивша номер 68 в световната ранглиста на сингъл и номер 53 на двойки, европейска шампионка за девойки до 14 и 16 г. Треньор на деца шампиони във всички възрастови групи (Неда Михнева, Деница Стоянова, Биляна Павлова, Симона Борисова, Камелия Димитрова и Стефан Атанасов и Тед Бачев).

В треньорската си кариера прекарва дълги години в Германия. Европейски шампион за ветерани на двойки (мъже и смесени). Притежава най-високия треньорски лиценз към БФТ.

Син е на рекордьорката по титли в България Мария Чакърова - Бачева, брат и треньор на Любомира Бачева.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS