Тодор Живондов: До лятото ще залагаме на футболисти от школата на Лудогорец

Добри Атанасов Добри Атанасов

Старши треньорът на Лудогорец II  Тодор Живондов говори в интервю за Дарик радио и dsport за подготовката на отбора, изиграните и предстоящи контроли, както и за целите пред тима през пролетния дял от шампионата във Втора лига. Той сподели очакванията си за това кой ще завърши като шампион в групата и кои отбори са с най-реални шансове за промоция в елита. 


Г-н Живондов, вашият тим победи Янтра с 3-0 в контрола вчера.  Как видяхте вашите момчета в тази проверка?
- Смятам, че вчера се представихме на едно много добро ниво, много над очакваното предвид етапа на подготовка. Аз винаги съм търсил да намеря точните позиции за състезателите спрямо качествата, с които разполагат, точно по какъв начин да играе Лудогорец II. Вчера имахме, да речем, една добра преса и добър преход от защита в нападение и добре развити контраатаки. Специално от вчерашния двубой съм повече от щастлив.

Успя ли да ви се противопостави до някаква степен тимът на Янтра?
- Янтра Габрово, ако трябва да бъдем честни, играха преди 2 дни контрола. Техният треньор Сашо Ангелов, който аз добре познавам, залага на доста тежка физическа подготовка. Ходил е на много специализации в Италия, видял е достатъчно Такива си неговите виждания. Логично е Янтра да бъде уморен и в този ред на мисли, ние сме облагодетелствани за конкретната контролна среща.

Няма как да не ви върна и към проверката с Черно море. Как ви се видя отборът на Илиан Илиев?
-Първо поздравявам Илиан Илиев за това, че бе избран за най-добър треньор за 2021-а година. Той има ясно изразен стил на игра, не бяга от него, а гледа само да подобри взаимодействието между отделните състезатели. Много ранен етап на подготовката е. Те бяха играли с Добруджа, след това играха с нас. Добър терен, като се има предвид януари месец какъв е, особено в Разград. Черно море има добри изпълнители, а на места и добра конкуренция, което дава възможност на състезателите да се догонват и да стават по-добри. . Едно класическо може би 4-4-2, което в отбора на Черно море е ярко изразено. Неслучайно отборът е на трето място в първа лига предвид, че те са добре разположени на терена, знаят кога да пресират, кога им е началото на пресата. Много добри състезатели и отбор. Като цялото оценката ми е много висока. 

Да се върнем към вашия отбор. Колко контроли остават до края на подготовката?
-В неделя играем С Добруджа, след това с Локомотив Горна Оряховица, Етър II и накрая задължителната контрола с Лудогорец III, за да проверя след края на подготовката кои състезатели от третия тим могат да бъдат част от втория.

Имате ли нови попълнения и с кои се разделихте?
- Разделихме се по взеимно съгласие с Георги Чукалов, който премина в Спартак Варна, с Кристиян Райчев, който е в Локомотив Горна Оряховица. Нови попълнения няма. Заложил съм изцяло на кадри от школата на Лудогорец.  Погледнах и към по-малките набори, основно към 2004-а година. С нас тренира и Пепи Кирев, който е 2005-а.  Изключително съм щастлив от спасената дузпа на вратаря ни вчера, с което донесе успеха на Лудогорец. Той е 2005-а година роден. До лятото ще залагаме единствено на състезатели от школата на Лудогорец, като извън нея са само Бранимир Костадинов, който е трайно контузен и може би ще се върне април месец, и Петко Цанков.

Няколко думи за Георги Чукалов, който ще носи екипа на Спартак Варна..
- Той е състезател, който безкрайно много обича футбола, но смятам, че му липсва постоянство за по-дълъг период от време. Тоест, ако 2 седмици всичко ни е наред, следващите 2 седмици да няма спад, а просто да продължи в тази линия. Трябва да му се намери точната позиция в точната схема на игра.Той е на 23 години. Бъдещето е пред него. Всичко е въпрос единствено най-много на постоянство.

А каква е точната му позиция и къде вие го ползвахте?
-Смятам, че на фланга е най-силен. Аз го ползвах като централен нападател и като класическа десетка и зад нападателя в схема 4-2-3-1. Смятам, че най-голямата сила му е на крилото, може би отляво, за да може да влиза навътре със силния си десен крак. 

Имахте ли среща с новия треньор на първия отбор на Лудогорец Анте Шимунджа и какви са неговите изисквания към дубъла?
- Имах възможност да се запозная с него на 7 януари. Имахме и времето, за което аз му благодаря, да обсъдим кои състезатели от Лудогорец II ще бъдат с първия отбор в Турция, най - вече. Детайлно за тях ще говорим след завръщането им. Такава е нашата уговорка. А по другите теми вече дали Лудогорец II трябва да тренира в часа на Лудогорец, Дали трябва да се уеднакви дадена част от тренировкатка, дали да има сходство в тренировъчния процес, това вече всичко го уточнихме. Остана само да разгледаме по-детайлно състезателите на Лудогорец II.

Как ви се стори той като човек?
-Най-добър треньор на Словения за 2021-а година. На мен така ми тръгна годината-с най-добрия треньор на България, с най-добрия треньор на Словения, да имам първи допир с тях. Смятам, че той е човек, който знае какво прави и е натрупал солиден опит, което му е голям плюс. 

Любопитно ми е да разбера как вие виждате борбата в Топ 4 във Втора лига и виждате ли сигурни тимове, които ще спечелят квоти за елита?
- Аз очаквах на полусезона първи да е Етър. Не го крия. Но след като там е Спартак Варна, съм длъжен и е нормално да ги поздравя. Смятам, че в края на първенството тези първи 3 отбора ще ис останат на тези три места, но не в този ред. Спартак Варна ще завършат втори, или трети, това са моите очаквания. Очаквам  Етър да е шампиони Спартак и Хебър да се борят кой да е втори, и кой трети. Смятам и, че Миньор Перник нито ще слезе по-надолу, нито ще се качи нагоре, съответно ще остане четвърти и ще играе бараж. И също ще има възможността да влезе в Първа лига. 

Това, което Лудогорец II ще търси през пролетта във Втора лига?
-През първия полусезон се представихме отлично. През втория съм поставил на отбора 2 цели. Тези, които имат повече натрупани минути и опит, да направмят крачка напред в своето развитие. На лято, ако не могат да бъдат в първия отбор, като представянето на Илкер Будинов и Тихомир Димитров е положително в моите очи  на подготовката в Турция, останалите също да се доближат до първия тим. Ако не, аз съм убеден в техните възможности и могат да играят в почти всеки отбор в Първа лига, ако изключим първите 4-5. Тоест Лудогорец 2 трябва да вкара повнече състезатели в първия тим и Първа лига на лято. А тези, които сега влизат  с по-малко опит, да демонстрират желание да настигнат, колкото се може по-бързо тези, които за момента имат някаква преднина.

Деликатна е ситуацията с Лудогорец II във Втора лига... Как успявате да мотивирате играчите?
-Мисля, че има добра сплав между треньорския екип, екипа на Лудогорец 2 като цяло плюс медицинския екип, целия щаб, както и  те като състезатели от ответната страна. Ние винаги си казваме това, което мислим. Намираме баланса. Грешката да си бъде грешка, намираме начин да я поправим, но това, което е хубаво, също го отбелязваме. След всеки двубой гледаме да постъпваме по различен начин.. Единият ден гледаме първото полувреме, на другия второто. не нарязваме видеото, както е традиционно, за да можем да не пропуснем дадена ситуация. При изглеждането на ситуациите си казваме кое трябва да се промени и кой какво има още да израства. Смятам, че това се приема добре от футболистите.
Чуйте цялото интервю в приложения звуков файл.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ