Той живееше в лукс, а се озова в затвора, където има изнасилвания всеки ден

dsport.bg

Бившият нидерландски национал Куинси Промес беше осъден на шест години затвор по-рано тази година за трафик на наркотици. Съд в родния му град Амстердам установи, че той е участвал във вноса и износа на стотици килограми кокаин през 2020 г. Заедно с колегите си той на два пъти транспортира общо 1360 килограма кокаин от пристанището на Антверпен в Белгия до Нидерландия. Това количество наркотици на черния пазар е на стойност над 76 милиона евро. Неговите телефонни обаждания са „прихванати“, разкривайки, че той е участвал пряко в транспортирането на наркотика от пристанището в Бразилия и последващото му транспортиране от Белгия. След произнасянето на присъдата девет от къщите му в Нидерландия бяха конфискувани.

По време на решението Промес живееше в Москва, където игра за Спартак от 2014 до 2018 г. и от 2021 г. до миналата зима. В края на февруари 2024 г. той беше задържан на летище Ал-Мактум в Дубай по обвинение в бягство след автомобилна катастрофа. В този момент неговият клуб Спартак се подготвяше в ОАЕ. Въпреки че беше освободен от ареста на следващия ден, му беше наредено да остане в страната до процеса, а междувременно бе арестуван отново на 12 март след официално искане от Нидерландия за екстрадирането му.

В момента той излежава присъдата си в затвора Ал Авеер, който според нидерландските медии е ужасно място, където 20 затворници са държани в килии, предназначени за шестима и спят на пода. Журналистът от "Черна хроника" и бивш полицай Джон ван ден Хувел разкри, че сексуалните посегателства се случват ежедневно в този затвор, че има малко охрана и че престоят в затвора е некомфортен поради прекомерната климатизация.

„Изнасилванията изглежда се случват всеки ден, защото има малко пазачи, които да се грижат за сигурността. Затворниците прекарват времето си в студена и шумна среда заради усилените климатици", съобщи Ван ден Хувел. Затворниците трябва да спазват правилата там, в противен случай ги чакат сурови наказания.

В тези условия Промес подаде молба до компетентните органи да бъде екстрадиран в Русия, но не е сигурно дали тя ще бъде одобрена, докато в същото време нидерландските прокурори се борят да го доведат в родната му, за да отговаря за престъпленията, които е извършил. Освен за трафик на наркотици той е обвинен и в нападение с нож, тъй като намушка свой роднина на парти през юли 2020 г.

Футболистът, който някога живееше бляскав живот и публикуваше снимки на богатството си в социалните мрежи, сега е изправен пред много тежки условия и ако бъде екстрадиран в Нидерландия, няма да бъде освободен преди 2030 г.

Куинси Промес може да остане в арабски затвор за няколко години

Промес арестуван в Дубай, ще бъде екстрадиран в Нидерландия

Русия попречи на екстрадицията на скандален футболист

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ