Тотално фиаско за Берое

Иво Стефанов Иво Стефанов

Ако случайно попаднете на мач от българското първенство с участието на Берое, ще се зачудите що за футболен отбор е това? Берое в момента прилича на всичко друго, но не и на екип, колектив, който да има ясна визия за какво излиза на терена, какво преследва, и най-важното, по какъв начин да го постигне. Фиаското за Берое е тотално, защото преди девет месеца отборът имаше облик и беше определян като един от кандидатите за топ 3. След като измина точно периода на износването на едно бебе, в Стара Загора не се пръкна нищо, дори напротив, Берое изглежда много по-далече от пътя, по който бе поел, сякаш посоката беше сбъркана. Под Аязмото отново ще се задоволят с място в шестицата, което никой не „топли“ на фона на конкурентите им, които ще се къпят в евроучастие.

Както гласи една българска поговорка, когато каруцата се обърне, пътища много. Така е и в Берое. На терена е пълно с безхаберници, бездушници и безотговорници, на които до толкова им е втръснало, че дори нарочно не искат да се уцелят. Някои играчи отдавна са някъде другаде, а не в Стара Загора, с мисъл за Берое в главата. Проблемът е защо продължава да се разчита на тях, след като тотално не са в час. Защо продължават да ги търпят да си разиграват коня? След като духом не си в Берое, то е без значение дали тялом ще подтичкваш 90 минути в даден мач.

След поражението от Етър под Аязмото, Берое за поредна година ще доиграйка сезона, защото изостава на десет точки от Локомотив Пловдив, на осем от ЦСКА и на три от Арда, който е четвърти, но както много добре знаят в Стара Загора, четвъртото място не топли. Ако са забравили, да бяха питали вчера Александър Томаш, докато беше в града. Математически (остава да се разиграят още 24 точки до края на сезона), Берое може още да има своите шансове, но няма футболните аргументи, те липсват на отбора. Дори Берое по някакви неведоми пътища да се пребори за четвъртото място (третото е химера), дори отборът да стигне до плейоф за Лигата на Конференциите, заралии са с толкова ниско морално волеви качества в момента, че ще загубят подобен мач.

За Берое се превръща в нещо нормално да доиграйква сезоните. И тук също има обосновани причини. Изглежда под Аязмото загубиха хоризонта пред себе си, което говори много лошо. Няколко примера ще дам. Не можеш да си уж клуб с претенции, а да имаш над десет футболисти с изтичащи договори и да не си ги подновил. Това просто те обрича на безхаберно играйкане от бездушници и безотговорници. Най-лошото е, когато повтаряш една и съща глупост, а не си взимаш поука. Не можеш да имаш за старши треньор име като Димитър Димитров, договорът му да изтича след няколко седмици и да не си взел решение как ще процедираш. Какво ще правят в Берое през лятото? Нов отбор? Не се прави така!

Играйкането води само до понижаване на качеството и постепенно потъване в посредственост. В момента на хоризонта не се вижда как Берое ще премине от играйкане към футбол.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още