Треньор водил отбора си в мач от Шампионската лига, докато бил болен от COVID-19

Старши треньорът на Аталанта Джан Пиеро Гасперини разкри, че е бил болен от COVID-19 в деня на мача от Шампионска лига срещу Валенсия. „Мислех, че няма да мога да отида и да водя отбора в този ден“, споделия наставникът.

Бергамо беше едно от огнищата на пандемията в Италия и много експерти споделят, че мачът от 1/8-финалите на турнира, игран на „Сан Сиро“ е една от основните причини за разпространението на COVID-19 на Апенините и в Испания.

„Чувствах се зле в деня преди мача срещу Валенсия, а след това следобед в деня на мача се почувствах още по-зле“, разказва Гасперини в интервю за „La Gazzetta dello Sport“.

„Ако погледнете снимките от мача, не изглеждах добре на треньорската скамейка. Това беше 10 март. Две нощи след това не спях добре. Нямах температура, но се чувствах така сякаш имам“, добави той.

„На всеки две минути минаваха линейки, защото в близост има тренировъчна болница. Звучеше като военна зона. През нощта си мислех, какво ще стане с мен, ако вляза в болница? Не мога да отида сега, имам още много неща за вършене. По някакъв начин се шегувах със себе си, за да облекча настроението си, но от друга страна наистина си мислех за това. На 14 март (събота) имах най-трудната тренировка от години – един час на бягащата пътека, плюс 10 км бягане. Чувствах се силен.“

Един от симптомите, който е признак, че сте болен от COVID-19 е загубата на вкус, а Гасперини описва симптомите перфектно.

„Ден след това отборът получи храна и шампанско от готвач със звезда „Мишлен“, който е фен на Аталанта. Опитах питието и казах, че това е вода. Храната имаше вкус на хляб. Напълно бях изгубил усещането си за вкус”, разказва още Гасперини.

„Останах на тренровъчната база в Зингония три седмици. Когато се прибрах в Торино, винаги спазвах социалното дистанциране със съпругата и децата ми. Не съм имал треска, не съм имал никога температура. не съм си правил тест, но преди 10 дни кръвните тествое потвърдиха, че съм бил заразен от COVID-19. Имам антитела, но това не означава, че сега съм имунизиран“, продължи старши треньорът на Аталанта.

“В Бергамо има дълбока тъга. Въздухът е изпълнен с тъга, усеща се навсякъде, по улиците, в очите на хората, в затворените барове и ресторанти, в тишината на моя приятел, който загуби баща си. Ще минат години, за да разберем истинските причини за случилото се, защото това беше центърът на трагедията. Всеки път, когато се замисля ми звучи толкова абсурдно. Пикът на спортната радост съвпада с дълбините на отчаянието на Бергамо.”

„Аталанта може да помогне на Бергамо да се изправи отново на крака, като същевременно уважаваме болката и траура на всички. Ще отнеме време, преди да видим отново радостните сцени на площада или на летището, но хората от Бергамо са горещи и ще се справят. Този отбор остана свързан със страданието на града. Никой от играчите не напусна града по време на пандемията и те ще представляват Бергамо на терена“, завърши Гасперини.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още