Треньорът на националния по плажен футбол: Откриваме банкова сметка, за да осигурим средства за  участие в световните квалификации

Добри Атанасов Добри Атанасов

Световните квалификации по плажен футбол в Назаре май ще минат без участието на  националния отбор на България, тъй като 20 000 лева се оказват непреодолима пречка. От БФС е казано в прав текст, че тези квалификации ще са без България, а като приоритет е посочено евентуално участие на представителния ни тим в ЕВРО Лигата. Същата Евро лига, която нашите национали пропуснаха преди 2 години и то в момент, в който си бяха осигурили квота за финалите. И това пак, защото сумата за участие се оказала непосилна за родната ни футболна централа. Последното участие на България на световни квалификации е през 2016 година. През 2019-а тимът ни не  участва отново поради финансови причини. 

Сега треньорът Симеон Христов и играчите поеха инициативата сами да намерят средства за участие в Назаре през юни, като за целта откриват и банкова сметка днес. Времето за намирането на тези 20 000 лв е твърде малко. До края на тази седмица изтича срокът за потвърждение за участие. 

Световните квалификации в португалския град стартират на 17-и юни.

„ Не е приятна ситуацията към момента. Всички отбори се обединихме около мнението, че има известни проблеми в плажния футбол. Националният отбор е на прага за втори път да пропусне участието си в едно от най - важните събития - световните квалификации. И друг път сме пропускали такъв тип форум. Предния път също не играхме. Тогава общо взето си замълчахме, защото имахме уверението, че  ще участваме в другото голямо състезание-ЕВРО лигата. Тогава доводът беше, че е възможно да се класираме за финалите и ще има нужда от средства. Затова пренебрегнаха участие в световните квалификации, което за мен е сериозна грешка. В крайна сметка се стигна до това, че въпреки че се класирахме, да не участваме и на финалите в ЕВРО лигата. Тази година отново индикациите са отново да се участва само в ЕВРО лигата, а след като няма вариант да ни бъдат осигурени средства за участие в световните квалификации, ние търсим вариант сами да си ги намерим. Твърде късно е, малко време имаме пред себе си, но трябва да опитаме, тъй като влагаме много усилия. 

Квалификациите се провеждат в няколко етапа. Първият етап, в който и ние ще участваме, попадат отборите, които са след 12-о място в европейската ранглиста. Играят в предварителни групи, в които 5 отбора ще продължат във втория етап. Ние, ако отидем, задължително ще изиграем минимум 3 мача и в зависимост от класирането си, или ще продължим напред, или ще отпаднем.Минимумът, който е необходим за участие в тези от 3 състезателни и общо 5 дни, е не повече от 20 000 лв. Днес възнамеряваме да открием банкова сметка, за да съберем необходимата сума. До края на тази седмица изтича срокът за потвърждение на участието ни в световните квалификации”, заяви в интервю за Дарик радио и dsport Симеон Христов.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още