Треньорът на шампиона ни по плажен футбол: В МФК Спартак Вн играят само отдадени на каузата хора

Симеон Христов коментира предстоящите турнири в плажния футбол

Добри Атанасов Добри Атанасов

Минала седмица стана ясно, че държавното първенство по плажен футбол ще стартира на 4 и 5  юли. Вторият етап е планиран за 25 и 26 юли, а третият - за 15 и 16 август. Потвърдени и одобрени от комисията домакини на турнирите са Бургас и Стара Загора, като за последния от трите етапа ще се избира между Русе и Кранево. Суперфиналът на шампионата е заложен за 11-13 септември отново във Варна.
Националният селекционер и треньор на шампионите от МФК Спартак Вн Симеон Христов говори в интервю за Дарик радио и dsport за нашия вътрешен календар, за подготовката и селекцията в тима, за това кога ще се проведе Шампионската лига и за националния отбор.

„Календарът е изготвен. Според информацията, която имам, това е проектокалендар с оглед на динамичната обстановка, която се надявам да се стабилизира окончателно. От друга страна, все още международният календар не е утвърден. Лично мое мнение е, че там може да има промени, особено от август нататък. Оптимистичното е, че в първата седмица на юли държавното първенство ще стартира. Нашият спорт и нашите емоции се завръщат, което е много обнадеждаващо".

Симеон Христов коментира и кога е стартирала подготовката на МФК Спартак Вн. „В момента, в който в края на май бяха разрешени груповите занимания, ние стартирахме с организираните тренировки. Първо бяхме 10 човека, след това поразхлабиха мерките и вече тренираме нормално. Това е едно добро начало за един сезон, който ще бъде много различен от останалите във всяко едно естество".
Треньорът говори и за селекцията в тима на шампионите. Едно от новите попълнения е бившият играч на футболните Спартак Вн и Черноморец Бч Севдалин Стайков.

„Аз имам една такава кауза, че в Спартак ще играят само сериозни и отдадени на каузата хора. Севдалин Стайков проявяваше интерес кмъ плажния футбол от доста време. Свързахме се с него още зимата.  Той се включи в нашите занимания. Има желание и аз ще му дам тази възможност да опита от плажния футбол. Има и други момчета, които искат да опитат, но на този етап единственият нов е Севдалин Стайков. И гъркът Папастадопулос, и румънецът Мариан Мачиука са част от нашия отбор. Ние държим правата им.  Разговаряли сме с тях. Имат желание и тази година да са част от отбора. Предстои финализиране на тези разговори".

По повод предстоящата Шампионска лига, в която МФК Спартак Вн отново си спечели правото да участва, Симеон Христов заяви:

„Тя със сигурност ще бъде отново в Назаре. Градът си е платил за тази екстра да провежда това мероприятие. Желанието на световната федерация е да проведе Шампионската лига в началото на септември. Всеки момент се очаква потвърждение на окончателните дати. Все пак всичко е свързано с епидемиологичната обстановка в цяла Европа и в целия свят, тъй като в този турнир участват и играчи извън европейската общност. Има доста южноамериканци, японци, африканци. Всички чакат генералните решения в световен мащаб, за да пуснат това голямо състезание да се случи”.

Запитан за това какво се случва и предстои пред националния отбор, националният селекционер отговори така:

„В момента се изчаква конкретизация на международния календар. Той ще бъде много специфичен, тъй като от световната федерация казаха, че ще бъде удължен до февруари следващата година. Това означава, че всички големи турнири ще бъдат преместени на закрито, или в по-топли места на континента като Турция и Португалия, където до края на октомври температурите са приятни за практикуване на плажен футбол. Лично моето желание е националният отбор да участва във възможно повече турнири-Евролига, световни квалификации. Календарът стана изключително натоварен. Иска ми се, доколкото можем, да сме част от световния спорт. Миналата година изостанахме доста във всяко едно отношение най-вече като участие и трупане на точки. В момента националният отбор ще започне от нулата. Но момчетата ги познавам много добре и това не е пречка за техните амбиции. Напротив. Убеден съм, че ако им се даде възможност, всеки един от тях ще направи така, че да имаме поводи за радост”.

Чуйте цялото интервю в приложения звуков файл.     
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук