Треньорът на U19 на Черно море Мартин Христов заяви в интервю за Дарик радио и dsport, че учат юношите на схемите, на които залага Илиан Илиев в мъжкия тим и нареждат отбора така, както го прави той. Така, когато те отидат в представителния отбор, вече знаят какво иска от тях Илиан Илиев. Мартин Христов е убеден, че младият нападател Денислав Ангелов ще играе голям футбол един ден. Според него футболисти с такава спортна злоба и хъс все по-рядко се срещат напоследък.


Ето какво сподели Мартин Христов:
Как протича дотук подготовката на U19 на Черно море? Колко контроли изиграхте и колко остават?
-Дотук сме изиграли 2 контроли. Играем само с мъжки отбори. Те бяха с Добруджа и Шумен. Предстоят ни хубави проверски с мъжкия отбор на Добруджа, с Черноморец Бч на два пъти, Черноморец Бс и Светкавица. Нашето първенство се подновява на 5 март, така че още сме в началото. Тепърва ни предстои в контролите да стиковаме нещата.


 Доста от момчетата ти са викани и при мъжете за контролите през зимата. Как се справят те там?
-Старши треньорът на мъжкия тим Илиан Илиев е човекът, който трябва да дава оценки.Има върху какво да работят момчетата. Най-важното е, че се стараят. Трябва повече характер, отговорност, постоянство. Тези неща трябва да ги изчистваме, защото от лятото повечето от тях трябва да влязат в мъжкия футбол.


Сподели повече за Мартин Милушев. На колко години е той и позицията, на която основно се подвизава?
-Избягвам персонално да говоря за тях. Но щом ме питате...Роден е 2002-а година. Играе като външен халф и зад гърба на нападателя. Има много качества. Технически е супер. Но и той има върху какво да работи. Той е едно от момчетата, които трябва да показват малко повече постоянство и отговорност в дадени моменти, за да разкрие пълния си потенциал. И в характера трябва да има някаква промяна, за да успее да се наложи в мъжкия футбол. Това се отнася и за още няколко момчета от същия набор, които имат също много качества.


Росен Стефанов взе участие в контролата с Локо Горна като смяна на Дани Димов. Доста снажен централен защитник изглежда...
-Той има голямо израстване в последните година и половина, две. От тези момчета е, които много работят и се стараят. Слуша, изнася добре топката.


Илиан Илиев даде шанс за изява в контролите и на Ники Златев, Радо Златев, Наско Янков, Калин Георгиев и др...Като че ли няма друг треньор досега в Черно море, който да е гледал така сериозно към школата...?
-Реално в последните две-три години много момчета получиха шанс и той е заслужен.Заслужиха го с развитието си. За тях определено е плюс, че Илиан Илиев е старши треньор на мъжкия отбор. сега тези, които вече са в представителния тим трябва да започнат и да се поналагат малко, да искат да играят, за да може старши треньорът да им гласува доверие.
Къде се цели в елитната група този сезон твоя тим. Трети сте в класирането, но пък само на 5 точки от първия Левски?
-Класирането не го гледаме. Доволен съм от представянето, но това постоянство и отговорност, която трябваше да поемат някои от момчетата, не го направиха. Затова остана и малко горчивина от този полусезон. Имахме 2 издънки, в които влязохме не на 100%. Всеки път им обяснявам, че имат качества, но трябва да играят срещу всеки противник на 100%, защото отпуснем ли се, нямаме някой индивидуалист, който да реши даден мач. Направихме много хубави мачове, но този в последния кръг срещу Сокол Марково излязохме на някаква разходка. Не успяхме да победим, за да сме втори.Да се надяваме, че са си взели поука. 


Заедно с Лудогорец сте отборът допуснал най-малко голове. Едва 10. Това ли е най-силната линия при това поколение на моряците-защитата?
-Целият отбор участва във фаза защита. И предните 2 години в U19 получавахме малко голове. Всички участват отговорно в тази фаза на играта...Тук опираме отново до отговорността, която трябва да се поеме, когато се затрудни отборът във фаза атака. Там малко ни куцат нещата. Там трябва да работим повече и да сме по.готови за мача, независимо кой е противникът.


Системата, в която играете, идентична ли е с тази на мъжкия тим, или я променяте спрямо противника? 
-Ние сме в много добра комуникация със старши треньора. Аз съм се ангажирал да научим децата на схемите, които той използва и начинът, по който той нарежда отбора спрямо противника. Смея да твърдя, че съм го направил. Естествено, че в дадени мачове променям нещо спрямо противника. Научени са момчетата и уговорката ни е такава, че като отидат в мъжкия отбор да знаят какво иска от тях Илиан Илиев.  


Карате ли момчетата да се придържат към определен хранителен режим, следи ли се при по-големите в школата дали релаксират максимално след тренировки, дали достатъчно се хидратират, да ограничават кафетата например....?
-Това в съвременния футбол е много важно нещо. Футболът тръгна вече малко към атлетизъм. Говорим много с момчетата на тази тема. Разполагаме с много програми от чуждестранни отбори. Имам контакти с приятели в чужбина и т.н. Точно как го изпълняват, ние нямаме възможност да ги следим толкова много. Нямаме и човек, който да се занимава с това в школата. Аз се занимавам с тези неща. Всичко си зависи от тях. Каквото зависи от мен, аз съм им го дал. 


До къде точно се простират твоите амбиции в твоята кариера. Винаги ли се виждаш като треньор в школата, или гледаш и по-надалеч?
-Аз съм щастлив с това, което правя в момента. Щастлив съм, че доста деца излязоха в последните години. Играят, следя ги и в черно море, и в други отбори. Щастлив съм от това, което правя. Иначе естествено, че имам амбиции да се развивам.Ще видим какво ще се случи във времето. Лятото имах 2 предложения от мъжки отбори, но ги отказах. Не мисля, че сега е моментът. Щастлив съм си тук. Хората ме уважават.Оценяват работата ми.


На кой треньор чужденец се възхищаваш?
Един не мога да назова. Гледам много мачове. Гледам треньори, които залагат на играта в защита, както и такива, които искат предимно да притежават топката. За мен Гуардиола е новаторът във футбола, който въвежда почти всички нови неща, като тренировки, упражнения, схеми, игрова подготовка. Постоянно променя нещата. Много ми харесва неговата работа. Един Моуриньо показва сега в Тотнъм как може да играе в защита един отбор. Клоп също няма какво да го коментираме, но Гуардиола най-много ме впечатлява.


 Бях убеден, че ще дадеш за пример Гуардиола и Ман Сити. Един твой възпитаник също симпатизира на този тим-Денислав Ангелов. То и стила му на игра малко като на Агуеро. Мислиш ли, че пролетта е шансът на Денис да се докаже в Черно море?
-Старши треньорът ще реши дали да залага и колко да залага на Денис. Той просто трябва да се поуспокои пред гола. Той е уникално момче с уникален характер, спортна злоба, качества. Има всичко в него. По-напрегнат е пред гола, което е нормално за юноша.  Успокои ли се, ще станат нещата. Аз съм сигурност, че Денис ще се развие и ще играе много голям футбол. Ще помогне много на Черно море, а после ще играе и другаде. Виждате с каква спортна злоба и хъс играе. Такива футболисти като него в последно време са рядкост.


Чуйте цялото интервю с Мартин Христов в приложения звуков файл.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS