Треньорката на най-добрата ни фигуристка Александра Фейгин коментира 16-ото място на Саша на Европейското първенство по фигурно пързаляне, въпреки лошите условия, в които протича подготовката ѝ.

„Резултатът ѝ е доста добър. Той идва на фона на условията, в които се готвеше в последните месеци, на студа, в който тренира. Климатикът в Зимния дворец не работи от няколко месеца и студа е непоносим. Миналата година тя имаше травма, а и лятото реши да си вземе почивка и да се разтовари след толкова години денонощен труд – да, резултатът й е добър. Най-хубавото е, че тя просто е в елита на фигурното пързаляне вече. Много е сложно да попаднеш на финал, когато представяш България на такъв форум. Тя дори с грешки, дори с пропуски в тренирането си, просто е там и вече име в нашия спорт, а това не се е случвало от много години“, каза Лутай пред БНР.

„Със сигурност ще бъде по-добре ако технически в програмите вкараме още по-сложни елементи. Този сезон нямахме тази възможност да го направим. Нямахме възможност, защото наистина условията, при които  тренираме са лоши. До този момент никога не съм си позволявала да говоря за това колко е студено, колко е трудно, но просто нервите и психиката на всички ни вече не издържа. Когато на пързалката е минусова температура няма как да излезеш и да тренираш троен Аксел, просто защото колената и гърба ти отказват в този момент. Надявам се, че нещата ще се оправят и наистина ще имаме възможността да тренираме толкова сложни елементи без да има опасност от травми. Тя самата в момента е много амбицирана. Върна се огромното й желание да постига резултати за България. Имаше едно отчаяние в края на миналия сезон, след олимпийските игри “, разказа още сестрата на двукратната ни световна шампионка при танцовите двойки Албена Денкова.

„Все още не съм имала среща с министър Лечева, защото в последните месеци подготовката ни премина по такъв начин, че не достигнахме до това да имаме среща с нея. Аз много я уважавам като специалист и като спортист, който има невероятни резултати. Да, сега след европейското, още другата седмица ще поискаме среща с нея, да поговорим. Ние нямаме нужда от много. Искаме условията да не са чак толкова лоши, да не е толкова студено“, допълни Ина Лутай.
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS