Когато се оттегли от спорта през 2016 г., Коби Брайънт беше един от най-високо платените играчи в историята на НБА с доходи от над 320 млн. долара за цялата си кариера, пише Darik Business Review.

Това обаче беше само един от неговите източници на финансови средства. Брайънт беше заработил още стотици милиони долари от рекламни договори и прозорливи инвестиции. Към края на своята кариера той генерираше 25-30 млн. долара годишно от рекламни договори.

От Forbes оценяват състоянието на Брайънт на около 600 млн. долара при смъртта му, като сред спортистите тогава той изоставаше по този показател единствено след Майкъл Джордан и голфъра Тайгър Уудс.

Три години след като Брайънт загина при катастрофа с хеликоптер, неговите доходи от рекламни договори са по-големи от когато и да било. По-рано този месец от 2K Games обявиха, че Брайънт ще бъде лицето на 25-ото юбилейно издание на суперпопулярната видеоигра.

Големите пари за семейството на Брайънт обаче идват от друг негов стар бизнес партньор - Nike.

Преди смъртта си Брайънт планираше да се раздели с Nike след изтичането на договора му през 2021 г. и да създаде нова, независима марка спортни обувки на име "Mamba" по подобие на прякора си "Черната мамба".

След смъртта му неговата съпруга Ванеса Брайънт позволи на договора да изтече. Двете страни обаче отново са заедно. От Nike обявиха наскоро повторно пускане на линията спортни обувки на Брайънт с "големи планове" за разрастване на марката.

Параметрите на сделката между Nike и наследниците на Брайънт не бяха обявени.

Предвид обаче, че неговите кецове все още са изключително популярни сред играчите в НБА, WNBA и в колежанския баскетбол, както и сред колекционерите (някои от моделите се продават за хиляди долари), може да се предположи, че тя е на стойност доста повече от 10-те млн. долара на година, които Nike плащаше на Брайънт по време на кариерата му.

Всичко това не включва приблизително 400-те млн. долара, които семейство Брайънт получи, когато Coca-Cola финализира закупуването на Bodyаrmor. Брайънт инвестира 6 млн. долара в компанията за спортни напитки през 2013 г., а Coca-Cola плати за нея 5.6 млрд. долара през 2021 г.

И докато Ванеса пази внимателно наследството, оставено от Коби Брайънт, той остава изключително популярен, а способностите му да продава вероятно ще продължат да нарастват.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS