УАДА ще проверява COVID ваксините за забранени вещества

dsport.bg

От Световната антидопингова агенция (УАДА) заявиха, че ще проверяват ваксините срещу коронавирус за забранени вещества, така че да дадат на спортистите яснота.

УАДА обяви, че макар да "няма причина да се смята, че подобни ваксини ще бъдат в нарушение на антидопинговите правила", тя ще гарантира, че спортистите няма да бъдат компрометирани.

„Спортистите могат да бъдат уверени, че Световната антидопингова агенция ще продължи да наблюдава цялата налична информация и да ги съветва, както и други членове на антидопинговата общност, в случай че дадена съставка от ваксина може да е проблемна", се казва в изявление от УАДА.

„Те могат да бъдат спокойни, че е изключително малко вероятно ваксината да причини евентуално нарушение на антидопинговите правила съгласно Световния антидопингов кодекс, но УАДА ще гарантира, че ваксините и принципите на антидопинг не влизат в конфликт“, добавиха от агенцията, която е в контакт с няколко фармацевтични компании, производители на COVID ваксини.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още