Учени в Испания: Футболът не е виновен за разпространението на COVID-19

Разтространението на COVID-19 в Испания не е заради футболните мачове, каквито теории се разпространяваха в публичното пространство последните месеци.

Лекари твърдят: Три мача в ШЛ подпалиха Европа

Учени от института по здравеопазване Карлос III разкриха какви са пътищата на вируса към Италия. Докладът е доста обемист и написан на научен език, но всеки може да се запознае с него. На медиите пък бе препоръчано да не се отнасят към него като към крайна инстанция, но въпреки това резултатите са на лице.

Всички твърдят, че мачът Аталанта - Валенсия от Шампионската лига се е превърнал в "биологична бомба", която разпространява заразата както в Италия, така и в Испания. Според учените обаче се оказва, че коронавирусът е бил донесен в Испания и в частност във Валенсия доста по-рано. Испанският вестник El Pais публикува най-сбита информация от доклада, според който във Валенсия инфекцията се разпространява на 14 фавруари, а в Мадрид на 18 февруари. Мачът се състоя на 19 февруари.

Докладът обаче не отрича, че хората, които са се завърнали от Италия са ускорили процеса и са му дали смъртоносен тласък.. Първите три смъртни случая са регистрирани на 26 и 27 февруари точно във Валенсия. Този факт все още предизвиква разгорещен дебат. 

В Испания обаче няма "нулев пациент". Вирусът е навлязъл в държавата по различни начини и в трите генетични групи и то без помощта на футбола.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още