От УЕФА са дали много прецизни указания на съдиите, които ще ръководят мачове от Европейското първенство в Германия, което ще се проведе от 14 юни до 14 юли.

В указанията е било включено и прилагането на правило, което традиционно се вижда в ръгбито и е свързано с комуникацията между съдиите и футболистите.

По този начин, на Евро 2024 единствено капитаните на отборите ще могат да говорят и спорят със съдията, без да получават жълт картон, ако разбира се го правят в рамките на добрия и уважителен тон.

Затова, ако друг футболист има някакви претенции към рефера и ги изрази на глас срещу него, ще получава жълт картон, дори да не се държи неуважително и да не прекрачва границите на доброто поведение.

Това обяви шефът на съдиите към УЕФА Роберто Розети, уточнявайки, че само капитанът на даден тим ще може да се приближава до съдията в момент, свързан с негово решение по отношение на мача.

Подобен подход се използва в ръгбито, но сега ще бъде прилаган и по терените в Германия, като аргументацията за прилагането му бе в това, че съдията не е длъжен да се разправя с 11 футболисти от всеки отбор.

Ако пък се стигне до такава разправия, реферите ще могат да показват жълт картон на капитана на съответния отбор, тъй като не е успял да укроти съотборниците си.

Фратези поднови тренировки с Италия, Барела и Фаджоли все още са аут

''Алианц Арена'' ще свети в цветовете на дъгата по време на Евро 2024

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS