УЕФА изчислява: Клубовете са загубили близо 9 млрд. евро от пандемията

dsport.bg

Европейската футболна централа УЕФА е изчислила, че загубите на футболните клубове в Европа, през последните два сезона, възлиза на 8,7 млрд. евро и тя е причинена заради пандемията с коронавирус.

Клубовете са загубили 4 млрд. евро от продажба на билети, 2,7 милиарда от спонсорски договори и 1,4 милиарда евро от телевизионни права.

Годишните плащания за солидарност на клубове, които не се класират за груповата фаза на Шампионската лига на УЕФА между 2018 и 2021 г. възлизат на 558 милиона евро. От тях 108 милиона са разпределени за клубове, които не се класират за турнира, 32 милиона - за тези, които са елиминирани в плейофите. 130 милиона евро се изразходват за младежко развитие за клубове, които не са се класирали за спонсорирани от УЕФА турнири. 

269 ​​милиона са отпуснати за Лига Европа, други 21 милиона са отпуснати за национални асоциации. Очаква се плащанията за солидарност да се увеличат значително между 2021 и 2024 г.

Алегри отказа на Тотнъм, чака Реал

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още