УЕФА предупреди: Предварителното прекратяване на първенствата застрашава евроучастниците

Белгия беше първата държава, която вчера официално обяви край на вътрешното първенството и обяви крайно класиране. Този ход обезпокои УЕФА и това наложи президента Александър Чеферин да се обърне към всички лиги и клубове в Европа и да предупреди, че подобни действия на единични държави могат да застрашат участието на клубовете в европейските турнири. 

Започва ли се? В Белгия първи прекратиха футболното първенство, Брюж е шампион

"Всяко решение за спиране на националните първенства по това време би било преждевременно и неоправдано", се казва в текста на съобщението, цитирано от Gazetta delo sport.

Федерациите са получили предупреждение, че "евентуална титла, присъдена без завършване на първенството в цялост, може да застраши участието в европейските турнири през следващия сезон". Това обаче може да се случи, ако в крайна сметка голяма част от вътрешните първенства в Европа бъдат завършени в своята цялост. Ако това се случи Брюж, който бе обявен за шампион на Белгия, може да бъде изключен от следващата Шампионска лига.

В писмото се казва още, че сезонът трябва да бъде завършен, като резултатите получени на терена са основната цел, която всеки трябва да преследва колкото е възможно по-дълго дори и в безпрецедентната ситуация като тази пандемия. 

УЕФА не се отказва от вариантите за довършване на вътрешните първенства, като по този въпрос бяха създадени две работни групи, които се занимават с възможното преструктуриране на календарите, правните въпроси, регулациите и финансовите последици от това, че първенствата ще продължат и след 30 юни.

Очаква се първата работна група да предложи варианти за календар, а това решение са очаква до средата на месец май. 

УЕФА уточни какво става с квотите за Европа, ако Купата на страната не завърши
 

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още