УЕФА променя графиките за засадата при ВАР

dsport.bg

УЕФА ще промени графиките, които системата за видеоповторение ВАР използва при разглеждането на засадите. Това ще стане от следващия сезон 2020/2021 в турнирите Шампионска лига и Лига Европа. 

Президентът на европейската футболна централа Александър Чеферин заяви пред SkySports, че ще се използват по-дебели линии в графиките за определянето на засадата, за да бъдат избегнати такива от порядъка на един сантиметър. Причината е, че именно тези проблемни и спорни ситуации са в състояние да съсипят мача, а понякога дори и сезона на някой отбор. Идеята е да се насърчат головете от следващия сезон без да се променя правилото за засадата. 

"Засада от един сантиметър не е засада, защото не това е смисълът на самото правило. Освен това трябва да има ясна и очевидна грешка, за да се намеси ВАР. Така че по-дебели линии биха се оказали от съществено значение, защото така или иначе линията се чертае субективно, така че не е точна. При засада от един сантиметър сезонът на един клуб може да бъде съсипан, ако решението е грешно. Играта с ръка също е проблематична, но не знам какво можем да направим в тази посока. Обсъждаме много варианти със съдиите", заяви Чеферин пред Sky Sports. 

Разглеждането на ситуациите при засада от системата за видеоповторение се превърна в една от най-дискутираните ситуации и мерки за нейната промяна бяха обсъждани и по-рано през сезона. 
 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук