УЕФА променя правилника за засада заради гола на Мбапе срещу Испания

dsport.bg

Голът на Мбапе срещу Испания във финала на Лигата на нациите разбуни духовете,тъй като според редица спецаилисти, попадението на нападателя на Пари Сен Жермен е бил от положение на засада. Испанското издание „AS“ разкри, че от УЕФА смятат да променят правилото за засада заради тази ситуация от мача Испания – Франция.

Директорът на съдиите на УЕФА Роберто Розети смята, че „Антъни Тейлър е взел правилно решение въз основа на съществуващия закон и неговото официално тълкуване“, тъй като „играчът умишлено се е намесил, за да изиграе топката, а противникът не се е намесил в играта“.

Въпреки това Розети признава: „Този случай показва, че сегашното тълкуване на правилника изглежда е в противоречие с духа на самия правилник, който е да попречи на всеки играч да се възползва от позицията си в засада“.

Затова той обяви: „Позицията на УЕФА е, че има начини да се подобри формулировката, за да се адаптира към целта на правилника за засада и духа на играта. Вече се свързах с колегите си от ФИФА и ИФАБ и ще обсъдя решенията на следващото заседание на техническия консултативен комитет на ИФАБ“.

Тази среща ще се състои на 27 октомври и на него ще се обсъди промяна на правилника на играта при подобни ситуации. Там ще се обсъжда и връщането на трите смени, които бяха увеличени на 5 след избухването на пандемията от коронавирус.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още