Европейската футболна централа планира да направи сериозни промени в квалификациите за Световното първенство в САЩ, Канада и Мексико през 2026 г.

В Изпълнителния комитет ще се обсъди намаляване на квалификациите в Зона Европа, като вместо това ще има разширяване на Лигата на нациите с още два мача и плейоф.

Ако бъде одобрена, революционната промяна ще влезе в сила от 2024 г., като тя ще засегне квалификациите за Световното през 2026 г., което ще бъде с 48 отбора. От Зона Европа ще се класират 16, а не досегашните 12 тима.

Предлага се да се създадат 12 групи от 4 или 5 отбора и първите 12 да се класират директно. Другите 4 ще играят плейофи. Основната идея на УЕФА в случая е намаляването на броя на мачовете в квалификациите.

Другата идея е да има още по 2 мача от Лигата на нациите, като вместо първите от чегирите групи на Лига А да се класират за т.нар. „Финална четворка“, след групите да се пристъпи към плейофи, които ще включват вторите във въпросните групи. Победителите от тези плейофи ще влизат във Финалната четворка.

Друга идея на УЕФА е разширяването на Европейското първенство до 32 отбора, като това може да стане най рано за Евро 2028 г., съобщи испанският вестник „AS“. На тази идея обаче не се гледа с много добро око, тъй като се смята, че така Европейските първенства ще загубят стойност.

Когато мъглата бе толкова гъста, че вратарят не разбра, че мачът е спрян и стоя сам 15 минути

УЕФА променя правилника в Англия заради трансферния звяр Челси

Юве е похарчил 800 милиона за играчи от Серия А и Б в последните 12 години

Официално: Отнемат 15 точки от актива на Ювентус, наказания за ръководството

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS