УЕФА постигна поверително споразумение и ще компенсира част от феновете на Ливърпул след подадени искове за телесни повреди при хаоса около финала в Шампионската лига през 2022 година в Париж.

Пропуските в сигурността на "Стад дьо Франс" преди двубоя на "червените" от Мърсисайд срещу Реал Мадрид се оказаха изключително опасни. УЕФА трябва да поеме отговорност, заключи разследващ екип, назначен от футболния орган. 

Полицията държеше хиляди английски фенове на едно място преди мача и използва сълзотворен газ срещу тях пред стадиона. Десетки привърженици бяха ограбени извън стадиона след края на мача от местни жители.

От европейската централа съобщиха, че са постигнали "пълно и окончателно споразумение" с феновете, представлявани от две адвокатски кантори в Ливърпул "във връзка с трудностите и предизвикателствата, пред които са били изправени".

"Споразумението е сключено без признаване на отговорност", добавят от УЕФА в свое изявление.

Финалът, спечелен с 1:0 от Реал Мадрид, започна с близо 40 минути по-късно заради инцидентите със запалянковците на Ливърпул. Разследването на инцидентите от специално назначения екип продължи около година.

FIFA Series – какво представлява приятелският турнир, в който ще играе България

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS