Унгария с многомилионни инвестиции в спорта

dsport.bg

Преди дни, в петък, унгарският национален отбор по футбол за пръв път стъпи на новопостроения стадион „Пушкаш Арена“ при загубата на тима от Уругвай с 1:2 в приятелска среща.

Стадионът бе построен на мястото на стария „Ференц Пушкаш“, който бе сринат до основи преди три години, и струва 600 млн. евро. Той е само един от многото стадиони, които в момента се строят в столицата Будапеща. „Пушкаш Арена“ ще приеме няколко мача от Европейското първенство през 2020 г.

Данни на „Евростат“ показват, че Унгария е отделила най-голям процент от своя бюджет за спорт сред всички 28 държави-членки на Европейския съюз– 2,5 %. На второто място е Естония, която е отделила значително по-малко – 1,4 %. България е в долната част на класацията.

Анализаторите казват, че тези спортни проекти са приоритет за министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, но не липсват и критици, които не са съгласни толкова много милиони да се влагат в спортни съоръжения.

Все пак Будапеща спечели домакинство на Световното първенство по хандбал през 2022 г. и Световното първенство по лека атлетика година по-късно. Унгария дори се кандидатира за домакин на Олимпийските игри 2024 година, което обаче не бе прието добре от унгарското общество.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още