Невероятен успех за малка Словения в Обиколката на Испания! Тадей Погачар спечели кралския 20-и етап, а в същото време сънародникът му Примож Роглич си гарантира първото място в генералното класиране на последната за годината голяма обиколка.

190-километровият етап до Платаформа де Гредос бе последният със значение за класирането, а Роглич направи необходимото, за да подпечата най-големия успех в своята кариера.

Погачар пък записа трета етапна победа във Вуелтата, с която си осигури и място на подиума след парадния етап в неделя до Мадрид. Той се превръща и в едва третия в историята колоездач под 21 години, който печели три етапа в голяма обиколка.

Етапът включваше шест категоризирани изкачвания, а решително очаквано се оказа предпоследното - това от първа категория на Пуерто де Пеня Негра. 

В него първо атакува Мигел Анхел Лопес. Неговата акция обаче не сполучи, а в крайна сметка бързо стана ясно, че колумбиецът няма сили и в крайна сметка се оказа и големият губещ от етапа.

При оставащите 37 километра Погачар атакува и бързо натрупа аванс от около минута и половина, който успя да поддържа по спускането и по последвалото изкачване към финалната линия.

Лопес и Наиро Кинтана пък изостанаха от групата на фаворитите, а Валверде по-скоро защитаваше позицията си вместо да опитва да атакува Роглич.

В крайна сметка световният шампион премина втори през финалната линия на 1:32 минути зад Погачар. Валверде бе заедно с Рафал Майка и Херман Пернщайнер, а леко изостаналият в последните метри Роглич дойде пети на 1:41. Кинтана пристигна осми на 1:56, а "Супермен" Лопес дойде едва 11-и на 2:12.

В генералното класиране Роглич е с 2:33 пред Валверде. Погачар се изкачи на трето място на 2:55 зад сънародника си. Той облича и бялата фланелка за най-добър млад колоездач. Кинтана и Лопес се смъкнаха съответно до четвърто и пето място, а в топ 10 са още Майка, Вилко Келдерман, Карл Фредрик Хаген, Марк Солер и Микел Ниеве.

В неделя в Мадрид последен шанс за изява ще получат и оцелелите спринтьори във Вуелтата.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS