Уникална за страната ни комбинация от собствени кадри и фенове дават криле на Дунав

dsport.bg

Едно от традиционните имена във футбола у нас, това на Дунав Русе отново привлече внимание върху себе си. 
„Драконите“, както обичат да ги наричат феновете им, са единственият отбор от първите три лиги на България с пълен актив от началото на сезон 2021/ 2022.  След 13-те си срещи от есента те имат 13 победи и оглавяват класирането в Североизточната Трета лига с 39 точки и голова разлика 47:8. 

Зад това обаче стои налагането на изцяло нов и малко познат у нас модел на управление през последната година. 

Преструктурирането на клуба започна преди около 15 месеца. То се случи донякъде принудително и под натиск на обстоятелствата, но роди уникален за страната ни модел, който иска да разчупи родната футболна действителност. 

След загубения бараж за оставане в елита в средата на юли 2020 г. ФК Дунав беше в безизходица. Тогава обаче обединение от фенове и треньори, придоби собствеността на клуба малко преди тогавашното му ръководство да успее да го изтрие от футболната карта на България. Това обединение взема много важно и кардинално решение. „Нашият основен и най-ценен капитал са децата от нашата Академия. Целта ни е свързана не просто със съхранението на голямата основа от детски и юношески потенциал, с който разполагаме, а и с неговото развитие. Затова и инвестираме цялата си енергия в тази посока. Започнахме без нито един лев в касата и дългове за плащане, натрупани от последните месеци агония на клуба в Първа лига. Даже събирахме пари за депозита за участие в първенството и разходите по организация на мачовете. Първият месец беше изключително критичен и затова решихме да се откажем от участие във Втора лига. Дунав нямаше никакъв шанс да се съхрани като клуб ако бяхме взели решение да се „напънем“ и да започнем в професионалния футбол. В Трета лига започнахме с играчите, които трябваше да се състезават в елитната дивизия до 19 години“, споделиха тогава основните двигатели на възраждането на „Драконите“ Деян Йорданов и Мартин Цирков. 

Стартира кампания за членове на клуба, която продължава и сега. 

„На практика всеки може да стане член на Футболен клуб Дунав срещу членски внос. Членовете на клуба избират органи за управление и до голяма степен действията на ръководството са предопределени от Уставните документи. Има и задължения за отчетност и постоянен контакт с общността. Отделно, имаме и рекламодатели, които допълват бюджета. В момента работим по това русенският бизнес да влезе в процесите в клуба. Това наложи „Дунав“ да инвестира и много усилия в маркетинга и рекламата и постоянно да се цели да се подобрява в това отношение. В момента „Дунав“ се издържа като нормален западноевропейски клуб – без едноличен собственик, но със силите на цялата общност зад гърба си. Много от феновете, освен да плащат членски внос, също така са и доброволци, помагат в организацията, съдействат постоянно. Във финансово отношение стратегията ни е да разчитаме на много хора да ни помагат с по малко, за да сме възможно най-стабилно. Радващото е, че Дунав започна да се превръща в кауза на хората и хората започнаха да се връщат на стадиона“, коментира Деян Йорданов. 

Клубът разчита и на обновения Спортен комплекс „Дунав“, който към момента е определян за една от най-добрите бази за футбол в Северна България. 

Така през миналия сезон, управляваният от фенове и треньори футболен клуб имаше отбори в елитните юношески групи до 15 и до 17 години, а представителният мъжки отбор, съставен само от възпитаници на Дунавската Академия игра в Североизточната Трета лига. 

На Общото събрание на клуба през това лято беше утвърдена окончателно новата му структура. Управителният му съвет включва хора, които по един или друг начин са израснали на стадиона – с фенските емоции на трибуните и с тези от игралното поле. 

Начело е най-разпознаваемата фигура в русеснкия футбол от повече от 10 г. насам – Диян Димов, който вече изведе веднъж „Драконите“ с капитанската лента от аматьорския футбол до елита и евротурнирите. Сега той продължава да е капитан на представителния отбор на Дунав, съставен от повече от родени в Русе и/или изградени в клубната Академия футболисти, 18 от които са на възраст до 21 години. 

Мачовете му се предават във видеоплатформа в социалните мрежи. Това обаче не пречи посещаемостта на домакинствата му да поддържа нива, на които може да завидят не един и два клуба от елита. 

Въпреки че има още резерви по отношение на подкрепа от страна на бизнеса и Общината в Русе, клубната Академия към днешна дата разполага с над 350 деца и 19 отбора, които през сезон 2021/ 2022 защитават емблемата на „Дунав“ и герба на Русе в националните първенства на България в различните възрастови групи. 

„Ние се стремим да изградим един клуб от нов за България тип и да върнем обикновения човек във футбола. Смятаме, че играта страда от прекалената комерсиализация, от навлизането на олигархичния модел в Европейския и световен футбол и от отдръпването на обикновените хора и превръщането им в просто консуматори на продукт. При нас в Дунав хората са най-важното нещо и освен консуматори, те са и движещата сила зад клуба ни. Един отбор е тясно свързан с населеното място, от където е и ще е толкова добър, колкото силна е и местната общност зад него. В тази връзка, ние искаме да развиваме школата си, да налагаме максимално количество родени в Русе и региона играчи или установени дългосрочно в Русе футболисти. Искаме да изградим един отбор, който знае за какво излиза на терена с футболисти, които не гледат на нас като поредната спирка в кариерата ни. Целим да се превърнем в едни от най-добрите места за развитие на млади футболисти в страната и имаме всички условия да го направим. В резултат на здравата работа в тренировките и положителната атмосфера, Дунав от средняк в Трета лига от миналия сезон, сега е без загубена точка, но дори и това ниво няма да е достатъчно за Втора лига. Затова очакваме от играчите и треньорския щаб да подобрят още значително нивото си във всеки план. Нашият път е да се развиваме по естествен начин и имаме търпението да го направим. Всички имаме още доста да работим. Надяваме се на повече и от местния бизнес и Община Русе, за да добие организацията завършен вид. Разбира се, че ще работим активно за разпространението на този модел на организация и в други клубове. В момента сме в много добри отношения с клубове като Локомотив ГО и Спартак Пл, които също вървят в подобна посока. Подкрепяме се взаимно, сътрудничим си много интензивно във всички отношения. Клубовете в Северна България имаме много общи проблеми – демографската катастрофа на регионите ни и застаряващото население, икономическата ситуация, оскъдните източници на финансиране, задържането на талантите си, които все по-трудно излизат от школите ни. Затова виждаме себе си като част от една група клубове, които да работят заедно и съвместно да си повишим нивото и да търсим решения на тези проблеми на глобално ниво“, заявиха още от футболният клуб Дунав.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube и TikTok!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още