Юрист: Критично за Левски ще е, ако акционерите започнат да бездействат и спрат да осигуряват финансиране

Томислав Русев Томислав Русев

Специалистът по спортно право Юлиан Михов даде специално интервю за Дарик радио и dsport.bg, в което говори за ситуацията в Левски и акциите на клуба от чисто правна гледна точка

Г-н Михов, предварително се извинявам, че ще задавам по-простички въпроси, но феновете се вълнуват от тези неща, които се случват в безпрецедентна ситуация. Какво се случва с акциите на Левски, след като официално бе съобщение, че човекът, който държи най-големия дял Георги Попов, представлявайки Васил Божков е арестуван в ОАЕ?

От гледна точка на правото нищо не се е променило и нищо не се е случило, тъй като задържането на лице, който е акционер или съдружник в едно търговско дружество по никакъв начин не нарушава неговите правомощия и права свързани със собствеността в това търговско дружество. Мажоритарния акционер на ПФК Левски АД, както и да се казва той, неговите права като акционер не са променели или ограничени. От практическа гледна точка възниква като казус в подобни случаи и то според мен в конкретната ситуация в Левски, защото клуба трайно разчита на финансова помощ от акционерите, за да се справя със старите задължения, които клуба е пренесъл от предишните собственици. Тези пари дали могат да бъдат осигурени, защото акционерите, които са помагали до сега са възпрепятствани поради особения статус, който имат в момента. Не са в България, обявено е, че са задържани. Пак от практическа гледна точка клубът има ефективно ръководство, което има и може да представлява клуба в лицето на изпълнителния директор Павел Колев и прокуриста Татяна Димитрова. Съгласно регистрацията в Търговския регистър двамата винаги заедно представляват клуба. По-големият проблем е, ако единия от двамата липсва или е възпрепятстван от правосъдието.

Тоест от тук нататък не е проблем фирма, която иска да спонсорира Левски, да налее пари. Има кой да приеме плащането?

Да, точно така.

Може ли, защото непрекъснато има слухове, че носителя на акциите може да фалира клуба по собствено желание?

Не знам, какво имат предвид хората, които изказват подобно становище. Конкретният футболен клуб може да лесно да изпадне в кризисно състояние, в момент, в който спре да обслужва своите задължения, които не са никак малки. Самите собственици излязоха и казаха какви са задълженията. Дори да изключим тази, за които се води правен спор, тъй като това, което знаем, че част от кредиторите са завели дела срещу клуба. Дори реално не е необходимо да правят нещо, просто да бездействат. Това е най-критичното нещо за Левски. Ако хората, които са давали пари до момента, спрат да го правят или не намерят кой да ги замести. Ако хората, които дават парите, не са в състояние да дават пари може ли по административен път да им вземат акциите. Например, ако се появи нов кандидат за Левски? До колкото става дума за частно-правни взаимоотношения е необходимо да има волеизявление на човека или дружеството, което в момента е притежател на тези акции. Още повече, че Търговския закон е предвидил изрично уредба, по която могат да се извършат разпоредителни сделки – продажба, дарения или друг начин за прехвърляне собственост на акциите. Това става с джиро, което трябва да е вписано в книгата на поименните акционери. До колкото на мен ми е известно притежаваните от обявените като собственици акции са точно такива. ПФК Левски има два вида акции – поименни привилигировани и обикновени поименни акции. И в двата случая, до колкото съм запознат с документите на Левски, се изисква да бъде спазена формата за прехвърляне на акциите – да бъде джиросана акцията, временното удостоверение или самата акция и след това да бъде вписана в книгата на акционерите Грубо казано какво се случва, ако г-н Попов е в Дубай в невъзможност или нежелание да плаща разходите на клуба и какво става от тук нататък с текущите разходи.

Как могат да бъдат наваксани? Може ли да се появи нов човек и могат ли да бъдат джиросани?

От правна гледна точка няма пречка за това до колкото бъде спазена формата за действителност. Друг е въпроса до колко притежателя на акциите има желание, има възможност и му бъде разрешено от властите на държавата, в която се намира да спази правната форма за джиросване.

Ще прозвучи много глупаво, но да попитам, могат ли на сила да му вземат акциите?

На сила означава да му държат ръката и той да се подпише. Не, то не иска, но му съобщават, че акциите му са отнети административно! Друг начин от правна гледна точка няма как да стане. Друг практически въпрос е може ли някой, ако тези временни удостоверения или акционерни книги не се съхраняват както трябва, някой да ги присвои. Тогава обаче става дума за създаване на документи с невярно съдържание, което е наказателно деяние по НК.

В заключение, толкова ли е безпрецедентна тази ситуация за дружество като Левски и лесно ли ще се излезе от кризата?

За мен най-големия въпрос, на който оперативното ръководство трябва да даде отговор е дали е в състояние ли е да намери необходимите средства, за да може клуба да продължава да функционира в нормалния си ритъм. От друга страна може би хората, които милеят за този клуб сега е време да покажат дали могат да помогнат по някакъв начин. Достатъчно е да се напълни стадиона за всеки един мач. Тези приходи ще бъдат в някаква прилична степен достатъчни да се покриват оперативните разходи. Друг е въпроса дали те ще бъдат достатъчни да се обслужват старите задължения, които не са никак малко.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още