Ужасно мръсният въздух в Мелбърн доведе до здравословни проблеми за играчите на Australian Open

| Тенис | Емил Евтимов

Във вторник първият за годината турнир от Големия шлем Australian Open стартира с първите двубои от квалификациите при мъжете и жените. Според много тенисисти, специалисти и обикновени фенове обаче това не трябваше да се случва. Причината? Ужасно мръсният въздух над Мелбърн.

Той е причинен от продължаващите пожари в Австралия, които така и не могат да бъдат овладяни и които доведоха до унищожаването на милиони хектари земя, до смъртта на милиони животни и до унищожаването на хиляди домове.

В последните дни вятърът насочи мръсният въздух над Мелбърн и условията изглеждат непоносими дори само от снимките, сравняващи небето над „Мелбърн Парк“ преди година и сега.

Организаторите забавиха началото на квалификациите с час, но в крайна сметка дадоха техния старт, въпреки критиките от много големи имена като световната №5 Елина Свитолина.

От „Тенис Австралия“ увериха, че въздухът не е опасен за тенисистите, но видяното на корта показа нещо напълно различно. Словенката Далила Якупович водеше със сет на Щефани Фьогеле, когато в края на втория бе принудена да се откаже от двубоя заради задушаване и проблеми с дишането.

„Мисля, че не е честно, защото за нас не е здравословно. Бях изненадана. Мислех, че няма да играем днес, но нямахме избор“, сподели след това Якупович.

Тя не бе единствената с проблеми. Много от квалификантите, включително Южени Бушар, получиха медицинска помощ на корта и в съблекалните. По време на мача между Блаз Кавчич и Джей Кларк пък дете, подаващо топките, колабира и полувреме спешна помощ на корта.

Проблемите с въздуха бяха видими и в предградието на Мелбърн Куйонг, където се провежда демонстративният турнир Kooyong Classic. Мария Шарапова и Лаура Зигемунд взеха решение да прекратят двубоя си при 7:6(4), 5:5 за германката след два часа на корта, притеснявайки се за здравето си.

Засега от организаторите на Australian Open продължават да успокояват тенисисти и фенове, но не изключват възможността двубоите през тази седмица да бъдат отлагани, ако въздухът продължи да бъде опасно мръсен.

За основната схема резервният вариант би включвал игра само на закрито – на трите големи корта, които имат подвижен покрив, както и на деветте корта в зала, които по принцип се използват само за тренировки.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още