Южна Корея обмисля да осигури храна за своите олимпийци на Игрите в Токио 2020, съобщи „Guardian”. Причината е, че южнокорейците са притеснени, че храната в олимпийското селце може да е радиоактивна, заради аварията в АЕЦ Фукушима.

Като допълнение, спортните власти на Южна Корея ще поискат да бъде позволено на чуждестранните делегации също да измерват нивата на радиацията. Притесненията на южнокорейците се появиха, когато стана ясно, че градът Фукушима ще е домакин на 6 срещи по софтбол и една бейзболна.

Организаторите на Летните олимпийски игри догодина съобщиха, че са получили писмо от Националния олимпийски комитет на Южна Корея, в което се изразяват притеснения за сигурността на спортистите им. Те идват от това, че храната, която ще им се поднася, е расла в окръга Фукушима: „Нищо не е по-важно от сигурността. Ние, заедно с Международния олимпийски комитет, ще направим всичко възможно, за да няма опасност за спортистите, докато са в Токио".

Първоначално японците обмисляха да направят отделен стол за южнокорейците, но впоследствие се отказаха от тази идея. Според властите в Япония, храната е безопасна и в някои точки в Европа и САЩ има по-голям шанс за радиоактивни продукти, защото в района на Фукушима се правят непрекъснато проверки за безопасността на разсадите. Храната, която се поднася на спортистите в олимпийското село минава редица проверки преди да стигне до техните чинии, така че не би трябвало да има никакво притеснение.

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS