Временно изпълняващият длъжността управител на ОФК Пирин Благоевград Петър Занев изрази надежда, че до края на месеца клубът може да има нов собственик. Той каза, че спасението на отбора е цел №1 пред него и екипа му.

“Нашата главна задача е да намерим собственик на клуба и се надявам до края на януари това да се случи. При такова развитие на нещата ще имаме финансова стабилност, ще надградим и за 7-9 месеца ще изчистим дълговете си”, обяви Занев.

В неговия екип влизат Велислав Елезов като административен консултант и легендата на отбора Петър Михтарски като спортно-технически директор. Шеф на детско-юношеската школа ще е бившия наставник на първия тим – Радослав Митревски.

Занев изтъкна, че за октомври и ноември са изплатени работните заплати на служители и футболисти, като фонд „Работна заплата“ вече е свит от 206 000 лева на месец при предишното ръководство на 165 000 лева сега. Парите за възнагражденията са дошли основно от спонсори, от договори за реклама, 43 000 лева са преведени от субсидията от Община Благоевград, както и от генералния спонсор на „орлетата“.

Недостигът на средства всеки месец е от порядъка на 20 000-25 000 лева .

„Важно е, че запазихме основния състав, освободените футболисти направиха жест към клуба, към тях са разсрочени плащания, някои се съгласиха на компромиси в името на отбора. Опитваме се сами да се справим, знаем, че е тежко финансовото състояние и на Община Благоевград. Ако не намерим нов собственик, ще трябва да свием още бюджета и да развиваме млади футболисти“, подчерта новият шеф на Пирин.

“В клуба тече одит, назначен от Община Благоевград. Проверява се цялата документация. Сред нея има фактури за горива на бившия управител Атанас Дафинов на стойност 2740 лева, като повечето фактури са издадени от бензиностанция в село Марикостиново”, разкри Елезов.

Талантът Васил Христов, който напусна клуба, е подал сигнал в Областната инспекция по труда, че от юни месец 2023 г. не са му плащани заплати. Препоръката е всички задължения да се изплатят до месец март тази година. Плащани са пари избирателно. За юни не са дадени заплати на 14 души, за юли - на 12, за август - на 20, за септември - на 18, като сред ощетените най-много са младите футболисти на отбора. Не са плащани полагащите се суми на юристи, на счетоводители, които са помагали на клуба. Въпреки финансовата криза през септември предишното ръководство увеличило фонд „Работна заплата“ с 15 000 лева с подписването на анекси.

„За мен иде реч или за зловредна некомпетентност, или за злонамерени действия, или за саботаж. Само за Марсел Бибишков, който сега е в италианския гранд Ювентус, задето не му е предложен договор, клубът е загубил 50 000 евро. През октомври миналата година са подписани актове с футболисти, че от първи януари са свободни агенти, а в същото време с анекси са им вдигнати заплатите, може би са обещани на други клубове. Община Благоевград превежда 7000 лв. за провеждането на оставащите до края на есенния сезон мачове, а парите не са отишли за покриване на тези разходи“, каза още Велислав Елезов.

Отборът на Пирин започва своята подготовка в понеделник, 8 януари, когато по традиция свещеници ще отслужат водосвет за здраве и успех на стадион „Христо Ботев“.

Пирин обяви важна новина за ръководството на клуба

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS