В края на строежа – акт 15

Веско Вълчев Веско Вълчев

Лудогорец очевидно е в края на един изключително важен и съдбоносен период от своето развитие. Строежът или преходът, както искате го наричайте! Бърз, бавен, успешен или не... Наближаването на края на прехода между този и онзи Лудогорец се видя в мача срещу Олимпиакос в Пирея. Българският шампион имаше нужда от подобен мач, за да свери часовника със средноевропейските тимове, какъвто със сигурност е гръцкият шампион. Може да се каже, че Лудогорец изненада приятно с представянето си – контрол, компактност в дефанзивен план, разнообразие в атака, добра реакция при загуба на топката. Това се иска. Ясно е, че Лудогорец трябва да се мери точно с отбори от типа на Олимпиакос, с които да се надиграва. Ясно е също така, че по-големите тимове и евентуална среща с тях ще е бонус към вече оформилата се нова физиономия на българския гранд.

Да се върнем обаче на прехода. Той бе неизбежен след години на първоначално оформяне, в които основно се разчиташе на едни и същи хора. Дълго време новите попълнения на тима трудно изместваха тези, които носеха на плещите си Лудогорец в големите мачове. Сега го няма Марселиньо, тръгна си Дяков, Моци и Владо Стоянов прекратиха кариерите си... Кешеру пък трябва да търси отключена врата за завръщане в първия отбор. Към този момент от „старите“ в отбора е само Вандерсон, но определено и неговата роля не е основна.

На Лудогорец му трябваха нови лидери, нови носещи греди и стени. Изведнъж обаче градежът се оформи с много качествени материали, които намират симбиозата един с друг. Все още не може да бъдем крайно убедени дали Лудогорец намира своите нови лидери, но футболисти като Кирил Десподов и Антон Недялков показват, че могат да вземат диригентската палка. Множеството чужденци с прекрасни футболни качества също имат и ще имат своето влияние.

Трябва да напомним, че строежът на новия Лудогорец не бе лек и май продължи малко по-дълго от тайминга, който очакваха шефовете на клуба. Миналата година бе най-тежка, по-миналата блясъкът също го нямаше. Свикнахме Лудогорец да печели най-вече заради индивидуалната класа на някои футболисти. Така разградчани взеха последните си две титли. Проблем е на останалите отбори в България, че така и не успяха да разклатят хегемонията на Лудогорец и да се възползват от лъкатушенето.

Сега изглежда „орлите“ влязоха отново в релси. Да! Вероятно е рано да се правят генерални изводи. В срещата реванш срещу Олимпиакос всичко е възможно. Добрата игра в Пирея не означава със сигурност отстраняване. Гърците все могат да се считат за фаворити – отборът им е в пъти по-скъп, а и футболистите са с богат опит в големите европейски първенства. Треньорът им пък не е губил квалификационен двубой в европейски турнири. Нещо, което му пожелаваме да се случи в Разград.

Каквото и да се случи след седмица мачът в Пирея показва, че отборът има чудесна основа... Всъщност не... показва, че строежът вече е получил акт 15, а такъв документ показва, че сградата е годна за живеене. Сега остават детайлите, които да помогнат за окончателното прерязване на лентата. Трябва обаче да напомним, че понякога времето между акт 15 и акт 16 е по-дълго от обикновено, а в Лудогорец трябва да съкратят максимално този период.

Вече споменахме треньорът на Олимпиакос, а когато говорим за треньори няма как да не споменем и Валдас Дамбраускас. Идвайки в Разград различни „специалисти“ пускаха ехидни коментари най-вече за визията му, определяща го като ученически зубър или нещо подобно. Дамбраускас показа няколко неща – има различни и интересни идеи в тактически план, обръща внимание на детайлите, не се поддава на емоциите и има смелост да взема тежки решения (случаят Кешеру). Литовецът има картбланш от ръководството такъв, какъвто друг треньор скоро не бе получавал, а собствениците на клуба дадоха да се разбере, че им омръзна от треньорски смени и Дамбраускас ще има време да работи.

Всъщност неговата задача е много по-трудна от на други треньори. В Лудогорец има не 11, не 22, а около 26-27 добри футболисти, от които всеки един може да е титуляр. Много е вероятно, ако сега Лудогорец се раздели на две и започне да играе в българския шампионат, да завърши на първо и второ място в крайното класиране. Дамбраускас трябва да се покаже като опитен въжеиграч и да не допуска наклон наляво или дясно. Трябва да е ясно, че тези футболисти са в Лудогорец, за да играят големи мачове и в един момент всеки от тях ще иска да го прави.

Да се върнем на мача в Пирея. С това представяне няма да е много смело, ако кажем, че Лудогорец може да мечтае и за мачове след Нова година, независимо в кой турнир ще стане това. Българският шампион има реален шанс да се пробва да влезе в групите на Шампионската лига за трети път, а ако се случи спокойно ще можем да кажем, че е взел заветния акт 16 на новото строителство.

Силен Лудогорец изпусна гръцкия хегемон насред Пирея

Десподов: Нека да оставим те да са фаворит във вторник

Пиерос Сотириу: 1:1 е добър резултат

Дамбраускас: Липсваше ни късмет, имаме добър шанс да продължим напред (ВИДЕО)

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още