В началото беше топката: Как българският футбол се роди във Варна

С удоволствие представяме новия епизод на Victoria Podcast

Мартин Русев Мартин Русев

През пролетта на 1894 група швейцарски учители идва в следосвобожденска България. Тяхната мисия? Да променят българското спортно образование. 

В двора на Варненската мъжка гимназия един от тези учители събира младежи, за да им покаже митичен предмет.

Футболна топка.

По този начин швейцарецът Жорж дьо Режибюс запалва футболната искра в България в рамките на едно междучасие.

Футболът пристигна във Варна. После превзе цяла България

НОВ ЕПИЗОД! ✌️ През пролетта на 1894 група швейцарски учители идва в следосвобожденска България. Тяхната мисия? Да променят българското спортно образование. В двора на Варненската мъжка гимназия един от тези учители събира младежи, за да им покаже митичен предмет. Футболна топка. ⚽ ???? В първия епизод от новия сезон на "Виктория" пътуваме към черноморския бряг, за да открием как България се запозна с бъдещия цар на спорта. ???? Слушайте в Spotify - https://spoti.fi/2XBp2ZD ???? Слушайте в Apple Podcasts - https://apple.co/2qpTJFj ???? Слушайте в Google Podcasts - http://bit.ly/349gbB7 ???? Или през компютър на уеб сайта на предаването: http://victoria.libsyn.com/ ???? Абонирайте се безплатно за "Виктория" сега в любимото си приложение! ????

Posted by Victoria Podcast on Thursday, November 21, 2019

Това събитие дава начало на вълна, която залива цялата страна. Раждат се спортни дружества, вдъхновени от Режибюс и швейцарските му колеги. Луй Айер носи топка на децата в Лом, а Шарл Шампо представя красивата игра в София. 

Днес Варна още помни първата си среща с коженото кълбо.

Новият епизод на подкаста “Виктория” разказва вълнуващата история за първата футболна топка в България.

Слушайте документалния репортаж тук или във всяко приложение за подкасти - Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts.

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още