В Шотландия обявиха Селтик за шампион

| Световен футбол

Селтик бе коронясан за шампион на шотландската Премиършип за девети последователен път, след като Шотландската футболна асоциация (СПФЛ) избра да сложи преждевременен край на сезона.

Миналата седмица 12-те клуба се споразумяха, че сезонът няма да бъде завършен, а днес лигата обяви крайните резултати.

Хартс отпада от шотландския елит.

Подобно на Чемпиъншип, Първа лига и Втора лига, крайното класиране в Премиършип бе определено на база среден брой спечелени точки на мач, изиграни от отборите до 13 март.

Възпитаниците на Нийл Ленън водеха с 13 точки пред втория Рейнджърс, когато сезонът бе преустановен преди повече от два месеца, с мач повече от съперника. От друга страна, Хартс изпадна, въпреки че собственикът на клуба Ан Бъдж заплаши да предприеме съдебни действия, ако сезонът не бъде завършен.

„СПФЛ обявява днес, че след консултация с всички 12 клуба от Премиършип, Бордът на лигата реши, че сезон 2019-20 трябва да бъде прекратен с незабавен ефект. Решението означава, че Селтик е коронясан за шампион, а Хартс изпада в Чемпиъншип“, се казва в изявление на лигата.

През април, 42-та клуба от СПФЛ гласуваха, след някои противоречия, да прекратят преждевременно сезона в Чемпиъншип, Първа лига и Втора лига заради пандемията от коронавирус. Бордът имаше властта да стори същото и с висшия ешелон, ако нямаше условия за доиграване на кампанията. Въпреки това, шотландският сезон не е напълно отменен. Шотландската футболна асоциация (СФА) остава отдаден към завършването на турнира за Купата на Шотландия, като надпреварата в момента е на ниво полуфинали. 

„Фокусът сега ще е насочен към това как да гарантираме безопасността на футболистите и възможно най-скоро да се завърнем“, коментира шефът на шотландската лига Нийл Донкастър пред „BBC Sport“.

„Всички трябва да бъдат наясно, че завръщането ще бъде трудно предизвикателство към нормалността“, добави той.

Уважаеми dsport читатели, благодарим ви, че сте с нас!

Ние създаваме и налагаме със сърце и професионализъм медията, за която сме мечтали - в името на свободна, открита и честна спортна журналистика. Вие можете да бъдете активна част от това. Станете наш патрон, изберете пакет юноша, титуляр или капитан и нека заедно продължаваме да правим dsport уникален, независим и безкомпромисен. Елате в dsport отбора, можем заедно! Станете благодетел тук

Прочетете още