Вальо Братоев пред dsport: Футболът в България няма нищо общо с Ливърпул-Фламенго

Инес Павлова Инес Павлова

Валентин Братоев разказа за своето посещение на финала на Световното клубно първенство между Ливърпул и Фламенго в Доха. Българският посрещач се състезава за местния Ал Араби. В искреното интервю, специално за dsport, Вальо също така разкри какво е за един българин да живее в страна като Катар или Япония. Всички свои преживявания той сравнява с родна България:

Думите на Валентин Братоев:

„Бях с Боби Георгиев на финала на Световното клубно първенство по футбол, което беше в Доха. Интересно преживяване. Аз за първи път видях такива отбори на живо. Не съм имал досега възможност да гледам отбор като Ливърпул на живо. Не се получи супер зрелище, но да видиш такива хора на живо е голямо преживяване. Футболът е на много сериозно ниво, също Фламенго е много добър отбор. Клоп беше далеч от мен, аз бях от другата страна. Той е доста колоритна личност. Не седна въобще, през цялото време даваше указания край тъчлинията. Един от най-големите треньори в момента. Имаше интерес по трибуните, беше пълен стадиона, но нямаше местни, а бразилски привърженици основно“.

„Няма нищо общо такъв мач с мач в България. В нито един аспект не може да се направи никакво сравнение. Феновете в Доха нямат нищо общо с феновете по света и Европа. Там всички заедно седят, без значение от фланелката и знамето, които носят. Нито футболът като ниво може да се сравнява с българския. Все пак говорим за Ливърпул, един от най-силните отбори в света, а Фламенго – шампион на Бразилия и на Южна Америка. Различна атмосфера е, няма я агресията, която виждаме по-другите мачове. Не говоря само за България, ами като цяло по повечето европейски мачове, когато играят грандове и съперници. Винаги има по екзалтирали фенове, тук в Доха няма такива“.

„Има някакви забрани и различия в начина на празнуване след победа. Въобще имат си правила хората тук, спазват си ги, те са за всички, включително и местните. Не ме учудва, че е имало забрана футболистите да не могат да празнуват заедно с феновете. Според мен е правилно да спазваш правилата като идваш в чужда държава".

Валентин Братоев разказа и за престоя си в японския ДжекТЕКТ:

„Това, което преживяхме миналата година в Япония е незабравимо като емоция. Със семейството ми сме ходили в Япония и преди това, но да живееш една година там, по правилата на японците е нещо различни. Те са организирани, имат правилен начин на живот – без проблеми, не чуваш лоши думи от никого. Въобще заслужава си да се върна, ако имам такава възможност, бих го направил. Да играеш в Япония обаче не е лесно, предимно се търсят топ звезди вече там, така че не е лесно".

„В Катар е интересна дефиницията за време. Точен час за тях не съществува. Казват в 5 часа е тренировката, тя почва в 5:15, 5:30. Може да не дойдеш на тренировка и не трябва да казваш на никого. По-скоро местните, не важи за професионалистите. Трафикът и начинът на каране също не е от най-добрите, да не кажа, че е неприятен. Ако караш с голяма кола, хората те уважават. В началото ни дадоха много малки коли. Ако караш малка кола, имаш проблеми. Никой не те зачита за нищо, един вид като в България, защото там, като караш лъскава кола хората се пазят, а като се качиш на малката, не те зачитат много", завърши Валентин Братоев.

Вальо Братоев ексклузивно от Доха за dsport: Няма да се присъединя към националния отбор

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още