Горе-долу по този начин чисто асоциативно ми звучи новия европейски клубен турнир, който УЕФА подготвя за страните от т.нар. „футболна периферия“. Простете за грубия израз, но хайде да си го кажем по нашенски, по балкански. Нали самата европейска футболна централа прави, струва, години наред да въведе някакъв вид разграничение. Да постави къде ясни, къде размити граници между големите и... просто другите. 

Все още не съм напълно запознат със същността, регламента и изобщо идеята на бъдещия нов турнир, но както става ясно от информациите, идващи от заседанието в Любляна, то и самите хора, които все пак са гласували за създаването на този турнир, още не са му определили параметрите, тоест: не са го доизмислили. Още повече пък да са го доизкусурили. Така както се получава с новото чудо за националните тимове на Стария континент – Лигата на нациите. Чета също новини, че щял да се „ъпгрейдва“, да се ошлайфа малко. Това беше неизбежно. Турнир, който започна миналата година, продължи през тази, излъчи своя първи шампион, Роналдо и компания си направиха почетна обиколка с купата. Но тепърва ще продължи и следващата пролет, под формата на някакви баражи. Турнир, който така и не успяха да разберат от начало до край повече от 25% от футболните фенове у нас и в Европа!

Е нещо такова на този етап е и „Лигата на конфедерациите“. Спирам за момент да пиша, за да сверя отново името, да не объркам нещо. Признавам, по-тъпо име с конкурс да го мислят, няма как да измислят! Абе, кръстете си го направо „Лигата на лузърите“ или „Лигата на бедняците“ и готово. Няма какво да си кривим душите. Незнайно защо, първосигналните реакции по родните електронни медии бяха, че това е някаква чудесна, великолепна новина за българските футболни тимове. Да, чудесно е, че вероятно още някой и друг отбор ще има „евро-мачове“, но простете за носталгичния пример – с какво това се различава от онзи наивен турнир „Интертото“, който залезе без дори да бъде пролята една-единствена сълза? Ок, ще се класират Етър или Арда в Европата, ама ще ритат един-два мача със Скъндербеу Корча или с Домжале и дотук! А, апропо, като стана дума за Скъндербеу, това е този албански тим, изритан от УЕФА за уговаряне на мачове. Не ми се мисли, какви схеми биха се разиграли по някое време в този „балкански турнир“. Защо балкански ли? Ами една от малкото оскъдни информации от заседанието на евро-централата казва, че отборите ще бъдат групирани по регионален принцип. Така, че просто ще си имаме „Балканско Интертото“. Чиста работа!

До груповата фаза на Лига Европа ще се стига още по-трудно от наша страна. Визирам дори Лудогорец, под сегашната му форма, без да знам каква ще бъде тя след 2-3 години. За Шампионска лига – по-скоро да забравим, освен ако разградчани или някой от останалите ни тимове не се префасонира трайно в нещо от сорта на Галатасарай, Олимпиакос или Звезда. За което ще са необходими години наред и десетки милиони. Да не го мислим сега. Да се съсредоточим в това, което най-рано ще ни дойде до главата. Новата „Футболна Евровизия“! Да видим, да изчакаме все пак да го избистрят, да ни го поднесат. Но някак предчуствам, че ще ни е сухо в устите, трудно ще преглъщаме. Сиромашка радост ще е!

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS