Варненец бе първият открит бунтар срещу БФС още преди години

Добри Атанасов Добри Атанасов

Сега вече става лесно. След снощния несравним протест в София, белязан и с кръв, отзвукът от бунта на футболните фенове срещу БФС ще даде резултат. Краят на това управление на БФС вече все по-ясно се вижда. Лошото е, че ще има такива, които се криха и мълчаха при трудното и ще излязат на първа линия сега като герои - катализатори на задаващата се промяна. Затова нека помним онези, които не се бутат да излязат под светлината на прожекторите, когато е лесно, а бяха истинските бунтари, когато другите мълчаха.

Един от първите футболни будители е варненец. Бивш съдия и настоящ президент на футзален клуб, който Още преди 12 години потърси Дарик радио, за да разкаже за своеволия в ЗС на БФС Варна, неописани в доклади груби нарушения след мачове, както и за оказван натиск върху местните рефери. Мартин Балулов бе първият, който се осмели с името и лицето си в ефир да разкаже за скандалното гласуване на конгрес на БФС: ""Отиваш на конгреса, има 3 бюлетини - Боби Михайлов, Любо Пенев и трето лице, което даже никой не го помни кое е. Влизаш да гласуваш, пускаш едната бюлетина, след което на излизане и трябва да върнеш останалите две и да ги покажеш на "господарите си", за да се отчетеш: "..аз не съм се отклонил, пуснал съм правилната бюлетина". Това е изключително демократично и в унисон с всякакви модерни разбирания. Влизаш с 3, връщаш 2", разкри той тогава. Мартин в серия от интервюта нападаше през годините остро БФС за липсата на отношение и тотално нехайство към футзала у нас. Той настояваше за допускането на представители на клубовете в комисията за футзал, за да им бъде „чут гласа”, а не да се избира ”един чичко, който да коли и беси”.
Рискува, но беше смел. И отбора му изключиха, но той никога не спря да се бунтува, да говори с факти и да посочва поименно хората в БФС, срещу които открито протестира. Той беше будителят, защото всячески се опитваше през тези години да събуди онези, които също се чувстваха унизени и ощетени от действията, или бездействията на футболния ни съюз, но чинно мълчаха и се спотайваха, ослушвайки се за по-добри времена, в които да се надигнат, но когато става лесно.  

Тези негови думи, в едно друго интервю за Дарик, явно бяха чути и провокираха пробуждането от дълбокия сън:  
"Ще сравня ситуацията в момента с турското робство. Повечето хора са били с наведени глави, стоят си на топло и приемат поробителите да се гаврят с тях. Имало и луди глави, които са се борили, чети са правили, въстания са вдигали. Сега, като се погледне 200 години назад, се знае кой какъв е и кой е обявен за герой. Надявам се, че в случая има достатъчно смели българи, представители на футболни отбори, които да се преборят да имат шанс за промяна. Нека да съберем кураж, да имаме смелост и да поискаме да има конгрес".  

Марто, ти си достоен човек, защото беше смел при трудното. Такива хора заслужават уважение. 

Новините на Dsport и във Facebook, Viber, YouTube, TikTok и Instagram!

Мобилният Аpp на Dsport вече е тук - изтеглете за Android и iOS

Станете част от новата платформа на dsport!

Слушайте ексклузивните аудиоистории на Томислав Русев и Ирина Русева за най-щурите предавания на футболни мачове по Дарик радио, традиционен седмичен обзор с Ники Александров, както и коментари на Стефан Стоянов за Меси, Роналдо и останалите звезди на футбола само в страницата на dsport в Patreon! Включете се тук

Прочетете още

✖️
ПРЕМЕСТИ ТУК, ЗА ДА ЗАТВОРИШ